Skip to main content

Valikoivan tekoälyn riskit robottien hoitaman turvallisuus- sekä taistelutehtävän kannalta tarkasteltuna

Kuvan MQ-9 Reaper -koneen muuntaminen
atomikäyttöiseksi käy liittämällä siihen
sirkkelisahan moottori ja ydinparisto,

Valikoiva- eli selektiivinen tekoäly on eräänlainen suodatin, jota hyödynnetään valvontateknologiassa todella paljon. Tämä laitteisto perustuu siihen, että se ikään kuin huomioi tietyllä tavalla käyttäytyvät ihmiset. Eli jos henkilö vaikka jättää laukun maahan, ja poistuu tietyn matkan päähän tai ei tietyn ajan kuluessa palaa hakemaan laukkuaan, niin tuo laitteisto sitten suorittaa pommihälytyksen. Samoin tämä tietokone filmaa ihmisiä metrojunassa ja laiturilla.

Jos henkilö jättää junavuoron väliin, niin silloin järjestelmä merkitsee hänet seurattavaksi, mutta jos nyt toinen metrovuoro jää välistä, niin turvallisuushenkilökunta kutsutaan silloin paikalle. Näet tämä tietokoneohjelma toimii siten, että se vertailee ihmisten kasvoja niin, että metrolaitureilla maleksivat henkilöt, tai epäilyttäviä kantamuksia kuljettavat henkilöt otetaan seurantaan, jotta mahdolliset asehullut, itsemurhakandidaatit  ja pommimiehet löytyvät ihmisten joukosta. Väärissä käsissä nämä kasvojen tunnistukseen perustuvat järjestelmät ovat äärettömän vaarallisia. Tekoäly tai pseudoäly on hyvä renki, mutta huono isäntä, ja varsinkin Predatorin kaltaiset huippuaseet pitää suojata tällöin erittäin tehokkailla palomuureilla.

Näet jos joku rikollinen pääsee tunkeutumaan Predatorien ohjaimiin, ja ottamaan järjestelmän haltuunsa, niin hänellä on käytössään äärimmäinen salamurhaväline. Eli hän vain kytkee kasvojentunnistusohjelman Predatoriin, ja antaa ohjelmalle tarvittavan kuvan, niin se sitten löytää ihmisen vaikka Maapallon toiselta puolen. Kuvantunnistusohjelma lienee jo tällaisten taistelulennokkien vakiovaruste, jotta sille voidaan antaa ryhmäkäytänteitä, eli käskyjä tulittaa tiettyjä kohteita. Tämän taistelulennokin kohteena ovat kaikki samat kohteet, kuin muillakin lähitukikoneilla, mutta löytääkseen maalinsa, tarvitsee se tietenkin joko komentokeskuksen henkilökuntaan kuuluvan näyttämään kohteen sen laser-osoittimella, tai jos Predatorin halutaan lentävän tehtävänsä itsenäisesti, niin silloin se tietenkin tarvitsee kohdeparametrit, joiden mukaan tämä laite ampuu kohteisiin laserohjattavia ohjuksia.

Ja tähän se tietenkin käyttää panssarivaunujen ja muiden arvokkaiden laitteiden kuten tutka-ja viestivaunujen kuvia, joiden avulla operaattori asettaa ryhmäkäytänteet tulitusta varten, mikäli Predatorin halutaan toimivan autonomisesti tehtävässään. Ja tähän liittyy sellainen riski, että joku rikollinen esimerkiksi antaa jonkun poliitikon kasvot tälle taistelulennokille. Toki Predatoreilla ja FireScouteilla on olemassa mahdollisuus siihen, että tuo lennokki tai helikopteri sitten joutuu vääriin käsiin, vaikka se voidaan tietenkin tuhota kesken operaation etälaukaisimella. Mutta riskinä on se, että mahdollisesti RTG:llä varustettu ydinkäyttöinen lennokki kaapataan jotenkin, ja sitten sitä käytetään vaikka jonkun poliitikon murhaamiseen.

Tämän takia näistä laitteista pitää kyllä keskustella, ja varsinkin niiden autonomisesta toiminnasta voidaan olla vähintään kahta mieltä. Nämä lennokit tietenkin vähentävät ihmislentäjin kohdistuvia tappioita, mutta jos niistä tehdään liian autonomisia, niin sitten niiden valvonta ei kyllä kovin hyvissä käsissä ole. Toisaalta autonomia on ECM-järjestelmien takia hyvä ratkaisu, koska etäjärjestelmien avulla tapahtuva lentäminen on jossain tapauksissa häirinnän takia mahdotonta. Yleensä ratkaisuna on se, että asejärjestelmää käyttää ihminen, mutta muuten lennokki lentää tehtävänsä itse. Ja kun imagen tunnistin sitten havaitsee kohteen, niin silloin se hälyttää operaattorin, joka ottaa lennokin hallintaan hiirellä klikkaamalla kyseisen lennokin kuvaketta. MQ-9 Reaperin muuttaminen atomkäyttöiseksi käy helposti vaihtamalla siihen RTG eli Isotooppiparisto sekä sirkkelin moottori pyörittämään potkuria. Suihkumoottorin korvaaminen atomivoimalla ei niin yksinkertaista ole, johtuen moottorin erilaisesta rakenteesta.
Avenger- STEALTH-rynnäkkö UCAV

Eli yleensä Predator tai FireScout lentää tehtävänsä automaattisesti, mutta kun joku lennokki havaitsee kohteen, niin operaattori sitten varmentaa kohteen ja antaa ampumaluvan. Ja jokaisella operaattorilla on yleensä arvomerkkiin sidottu määrä lennokkeja johdettavanaan. Eli yleensä kapteeni tai majuri sitten vasta saa asejärjestelmän hallintaan, ja ylempi upseeri tietenkin saa ainakin yleensä ohittaa alemman operaattorin. Ja nämä teloitustehtävät dokumentoidaan tarkoin, sekä jokainen lennokki on varustettu etätuhontajärjestelmällä, jolla se voidaan tuhota, mikäli joku menee vikaan. Mutta niiden vaara on siinä, että nämä lennokit ohjelmoidaan unohtamaan tehtävänsä, eli poistamaan nuo kohdetiedot tietokannoista, jolloin joku voi niitä käyttää väärin. Toki muitakin aseita käytetään  väärin, joten ei tämä nyt niin kauhea asia ole, jos ajatellaan sitä, että Predator-ohjaajan toimintaan voidaan puuttua kesken lennon, ja kone voidaan tuhota etälaukaisimilla. Mutta kun näistä roboteista tehdään yhä kehittyneempiä sekä tulivoimaisempia, niin tällöin myös niiden riskit tulee tiedostaa.

Comments

Popular posts from this blog

Black holes cause a virtual redshift because gravitation stretches the wavelength near them.

At the beginning of this text is a film about the redshift of black holes. Gravitation stretches light, and that means gravitation fields are pulling waves longer. That thing is called the gravitational redshift. As you can see from the film, the black hole stretches radiation and distorts the redshift. Gravitational redshift, or virtual redshift, means that a black hole might seem to be at a longer distance than it is. The film shows the redshift of the star that orbits a supermassive black hole. But all other black holes interact the same way.  The event horizon is always constant. At that point, the black hole's escaping velocity is the same as the speed of light. So every black hole interacts basically in the same way. And it's possible to apply that model to all black holes irrespective of their size.  Is gravitation the thing that forms dark energy? That thing seems somehow strange. But when photons and other particles are traveling through the ball that forms the visible

The shape of the brain means more than neuro connectivity.

Well, we might say that the brain is in its entirety. Another thing is that all things in the brain have some kind of purpose. The shape of the brain and, especially, the folding of the brain shell are extremely important things. Those folds are expanding the brain's surface areas. And the brain shell has a primary role in the thinking process. The surface area of the brain determines how large the cerebral cortex is. And in a large cerebral cortex, there are a large number of neurons. But as I just wrote, the brain is in its entirety. "Researchers have discovered that the shape of a person’s brain significantly impacts thought, feeling, and behavior, overturning the prevailing emphasis on complex neuronal connectivity. Utilizing MRI scans and the principle of eigenmodes, they found that brain function is closely linked to its geometric properties, much like how the shape of a musical instrument determines its sound, offering new avenues for exploring brain function and diseas

New nanomaterial is 4 times harder than steel. And, at the same time 5 times lighter than steel.

 New nanomaterial is 4 times harder than steel. And, at the same time 5 times lighter than steel.  The new material is the hollow glass fiber with DNA molecules inside that structure. Or as you see from the image. The glass fibers are on both sides of the DNA.  DNA molecule is the thing, that involves the genetic code of the cells. Genetically engineered cells can make DNA, and those molecules can used as the nanomaterial's structures. DNA manipulation makes it possible to create new types of extremely strong materials. And those materials are stronger than steel and lighter than it. DNA molecules can act as nano-size springs.  And in some visions, genetically engineered cyborg cells like cyborg macrophages can make extremely long DNA molecules. And then they can just use those molecules as spears that can pierce wanted cells. Or those cyborg cells can also dumb targeted cells full of the DNA that terminates them immediately.  The DNA and nanotube combinations can also act as DNA-b