Skip to main content

Elämää suurempi robotti eli puhe niiden rajoittamisesta, on kuin taistelu tuulimyllyjä vastaan


Kuvituskuvaa
Kuva I
Nykyaikainen robotti on erittäin kehittynyt sekä hienostunut väline, jonka pneumaattiset sekä tietokoneohjatulla hydrauliikka varustetut raajat ovat oikeastaan paremmalla tuntoaistilla varustettuja kuin ihmisen kädet. Nämä koneet ovat sellaisia, että niitä voidaan kauko-ohjata esimerkiksi VR-laitteiden sekä WLAN-verkon avulla. Eli ne voivat soittaa esimerkiksi pianoa tai jotain muuta soitinta kauko-ohjauksen välityksellä, tai sitten ne voivat vartioida esimerkiksi taloja sekä ajaa nurmikoita. Kuitenkin robottien autonomiaa rajoittaa se, että ne eivät pysty luovaan ajatteluun. Ne ovat vain koneita, jotka pystyvät näennäisesti itsenäiseen toimintaan. Taistelu robottien yleistymistä vastaan on kuin Don Quioten taistelu tuulimyllyjä vastaan. Eli kaikki kilpistyy siihen, että robotti ei lakkoile eikä koskaan ole myöskään humalassa töissä. Eikä se saa raivokohtauksia, joten ne varmasti tulevat yleistymään tulevaisuudessa myös muissa kuin Predatorin kaltaisten taistelukoneiden hahmossa. 
Yksi suurimmista riskeistä tekoälyn kohdalla on tunteiden antaminen roboteille, koska se tekee robotista sellaisen, että se voi suuttua. Ja tuolloin robotti voi myös kapinoida, koska tunteet tekevät siitä tietoisen itsestään, mikä voi johtaa kapinointiin ja koko ihmiskuntaa koskevaan katastrofiin. Kuitenkin robotti on yhtä lahjakas kuin esimerkiksi leivänpaahdin, joka itsekin on eräänlainen robotti. Siinä on kello, joka katkaisee virtapiirissä kulkevan virran, ja heittää leivät ulos kun tuo ajastin on käynyt loppuun. Eli leivänpaahdin liittyy robotiikaan siten, että robotti ei myöskään tee mitään, mitä sen ohjelmoijat eivät ole sille ohjelmoineet. Siksi niitä käytetään sodissa, ja tämän takia Pentagonin kaltaiset laitokset ovat niistä kiinnostuneita. Robotit eivät omaa mielikuvitusta, mikä on kunnianhimon edellytys. Ja vain kunnianhimoinen henkilö voi kapinoida. Näet kapinointi edellyttää henkilöltä kykyä projisoida tai oikeastaan kuvitella itsensä tuon esimiehen paikalle.
Tietokoneohjelmat ovat vain tavallisten koneiden  numeerisia tai virtuaalisia versioita. Robotit taas ovat tietokoneohjelmien mekaanisia jatkeita, joiden tehtävänä on muuttaa tietokoneohjelmien antamat ohjeet konkreettiseksi työksi. Mutta robotti ei opi mitään spontaanisti, eikä se myöskään pysty luovaan ajatteluun. Eli toki tuo laite pystyy kopioimaan  jollekin kankaalle esimerkiksi kynäruiskun avulla, mutta ne eivät osaa syntetisoida kuvia päässään. 
Niiltä puuttuu siis  mielikuvitus, mikä on kunnianhimon edellytys. Siksi robotti on helppo alainen, näet se ei osaa kapinoida. Robotti ei tunne muuta mahdollisuutta, kuin totella herransa käskyjä, ja tämä tietysti on sikäli ongelmallista, että robottien isäntä on se, jonka ohjelmoija asettaa sen herraksi. Tästä seuraa sellainen ikävä asia, että myös käskijää kohtaan robotilla voi olla ryhmiä koskevia käytäntöjä. Eli normaaleja työtehtäviä sille saa ehkä antaa kuka vain ihminen, mutta suojelemista sekä taistelua koskevia käskyjä varten pitää henkilön olla erikoisvaltuutettu. Eli jos kuvitellaan, että kyseessä on siivousrobotti, niin sillä voi olla tuon tehtävän lisäksi myös muita salaisia toimintoja, joita saa käyttää vain henkilö, jolla on oikeus sekä koulutus käyttää niitä.
Tuolla kuvitteellisella tulevaisuuden robotilla voi olla esimerkiksi tuollainen lainvalvontaa koskeva varjoprotokolla, eli se voi siivota esimerkiksi puistoja, mutta jos sen lähelle ilmaantuu vaikka karannut vanki, niin se nappaa tämän kiinni.
Toki esimerkiksi Preadator-lennokki voidaan varustaa ohjelmistolla, jonka avulla se tulittaa automaattisesti kaikkia kohteita, joilla ei ole IFF-tunnistimia. Imagen tunnistin ilmoittaa tuolle koneelle, jos henkilö kantaa asetta, ja sitten se eliminoi kohteensa kylmästi ja tunteettomasti. Tulevaisuudessa robotteja on kaikkialla, ja niillä teetettään lähes kaikki mahdolliset likaiset ja yksitoikkoista työt, koska ne eivät lakkoile. Mutta tämä sitten tuo eteen uusia turvallisuusuhkia, joita ei ennen ollut. Eli hakkeri voi ottaa tuollaisen koneen hallintaansa ja ryöstää vaikka kaupan, tai joku hullu Stalinin hengenheimolainen voi teettää niillä vaikka kansanmurhan. Ja robottien muisti voidaan pyyhkiä niin, että tuosta teosta ei jää mitään tallenteita sen muistiin.

Comments

Popular posts from this blog

The anomalies in gravity might cause dark energy.

"Physicists at UC Berkeley immobilized small clusters of cesium atoms (pink blobs) in a vertical vacuum chamber, then split each atom into a quantum state in which half of the atom was closer to a tungsten weight (shiny cylinder) than the other half (split spheres below the tungsten). (ScitechDaily, Beyond Gravity: UC Berkeley’s Quantum Leap in Dark Energy Research) By measuring the phase difference between the two halves of the atomic wave function, they were able to calculate the difference in the gravitational attraction between the two parts of the atom, which matched what is expected from Newtonian gravity. Credit: Cristian Panda/UC Berkeley" (ScitechDaily, Beyond Gravity: UC Berkeley’s Quantum Leap in Dark Energy Research) Researchers at Berkeley University created a model that can explain the missing energy of the universe. The idea is that the particles and their quantum fields are whisk-looking structures. Those structures form the superstrings that are extremely thi...

When the most advanced tool becomes the enemy of advance.

Why... Above this text is the image that is not made by using AI. I took that image yesterday evening. That thing required a little bit of trouble and time. Walking into that point, taking my cell phone, and taking that picture took time. When I looked at that picture I realized why people use AI in many things. AI offers easy things to get the job done. That easy tool allows people to make thousands of lines of code in minutes.  That is possible if the person uses some code libraries. And that makes a person effective. But that thing is not good for advancement and innovation. Also, that way of making programs is not good for data security. If some hackers get those code libraries that allow them to break the systems those codes are used.  We know that thing. But we ever ask why person makes that thing? Why does that person use libraries and copy-paste? Why that person uses code, that somebody gave to the hard disk? The answer is this something forces a person to make things ...

Neon and time crystals can be the new tools for quantum computing.

"New research investigates the electron-on-solid-neon qubit, revealing that small bumps on solid neon surfaces create stable quantum states, enabling precise manipulation. This research, supported by multiple foundations, emphasizes the importance of optimizing qubit fabrication, moving us closer to practical quantum computing solutions." (ScitechDaily, Quantum Riddle Solved? How Solid Neon Qubits Could Change Computing Forever) Researchers created a superposition in solid neon. And those neon ions, where the system creates superposition in their surfaces.  Making it possible to manipulate those atoms. The atom-based qubit has one problem. Orbiting electrons cause turbulence in their quantum fields. The thing that can solve the problem is to use the quantum fields for the superposition.  If the system can position electrons at a certain point, it can make a small hill to the atom's surface. And the system can use that thing for making quantum superposition between the mos...