Sunday, June 19, 2016

Uudet avaruussukkulat mullistavat tulevaisuuden avaruuslennot

Skylon
Kuva I

Skylon sekä X-37B edustavat uuden sukupolven avaruustutkimuksen sekä insinöörityön ajattelutapaa, missä avaruusalukset voivat operoida tavallisilta kiitoradoilta sekä toimia kuukausia kerrallaan avaruudessa. Molemmat avaruusalukset poikkeavat hiukan toisistaan, ja niiden kohdalla on tehty täysin vastakkaisia ratkaisuja, jotka kuitenkin tekevät noista koneista täysin erilaisia, kun mitä vanhanaikaiset sukkulan olivat. X-37B on pienikokoinen, sekä myös asennettavissa Atlas-raketin kärkeen, jolloin se pääsee myös HEO:lle eli High Earth Orbiterille. Jos tuota sukkulan aiotaan käyttää normaaleilta lentokentiltä, niin silloin se lähetetään kohti avaruutta C-5 Galaxyn tai muun vastaavan kuljetuskoneen selässä, ja kun tuo kuljetuskone on tarpeeksi korkealla, niin X37B laukaistaan avaruuteen. Tuon tehtävän aikaan sen lastitilaan on asennettu lisäpolttoaine sekä hapetinsäiliöt, ja tietenkään tuolloin tuo alus ei pysty viemään itse lasteja  avaruuteen.
Skylonin diagrammikuva
kuva II

Mutta se voi tehdä yhteistyötä perinteisen raketin kanssa, jolla laukaistaan esimerkiksi modulaarisia satelliitteja taivaalle, ja X-37B sitten avustaja niiden kokoamisessa omien manipulaattoriensa avulla, ja tuo avaruussukkula käyttää avaruudessa toimiessaan aurinkopaneeleita kehittääksen tarvittavan sähkövirran. Tämä säästää polttoainetta, kun polttokennoja ei enää tarvita, niin kaikki polttoaine voidaan käyttää radan muutoksiin, ja koska X-37B on täysin automatisoitu robotti, niin se kykenee toimimaan kuukausia tai jopa vuosia Maapallon kiertoradalla, ja ehkä se joskus varustetaan ydinreaktorilla sekä sen perään telakoitavalla ionimoottorilla, jonka avulla se voi lentää asteroidivyöhykkeelle. Tuo reaktori sekä ionivoimayksikkö voidaan lähettää maapallon kiertoradalle erillisellä raketeilla, ja liittää tuohon sukkulaan telakoimalla ne siihen kiinni.
X37B Atlas-raketin aerodynaamisen
suojakuoren sisällä
Kuva III

X37B voi sitten toimia joko tieteellisenä laboratorion, joka korvaa ehkä avaruusasemat osittain. Tai sitten sen kaltaiset alukset voivat toimia myös esimerkiksi avaruusteollisuuden alustoina, joissa tuotetaan molekyylejä täydellisessä painottomuudessa. Ja kun kemian prosessit on suoritettu, niin tuo kone palauttaa nuo tuotantoalustat maan pinnalle. Samoin se voidaan varustaa kaukoputkilla, ja tällöin se voi suorittaa tiedustelutehtäviä tai havainnoida tähtiä. Se voi myös pommittaa kohteita Maan pinnalla, käyttämällä täsmäpommeja, jotka on varustettu lämpösuojaimella. Tuo lautasta muistuttava lämpökilpi kiinnitetään pommin päähän metallitikuilla, ja sitten sen nopeutta hidastetaan niin, että ohjausjärjestelmä pystyy ohjaamaan sen kohteeseen.
X-37B:n kaavio
Kuva IV

Eli kyseessä on tavallinen pommi, joka voi olla joko konventionaalisella tai ydinräjähteellä varustettu, ja sen kohde osoitetaan  samoilla välineillä kuin muillekin täsmäpommeille. Myös tuon koneen kyky vaihtaa rataa nopeasti ja tehokkaasti tekee siitä kykenevän iskemään myös satelliitteja vastaan. Noiden uusien sukkuloiden moottorit on varustettu myös ohjauslevyillä, minkä avulla niiden pakokaasun suuntaa voidaan muuttaa, kuten lentokoneen peräsimellä muutetaan lentokoneen ohi kiitävän ilman suuntaa. Tämä optio on herättänyt kiivasta keskustelua tuosta ohjelmasta, koska avaruuden aseistamista vastustetaan joissain piireissä.
Lockheed CL-400 SUNTAN
Kuva V

Skylon taas on vetykäyttöisillä ramjeteilla varustettu raketti, joka lähtee liikkeelle tavallisilla suihkumoottoreilla, ja kun nopeus kasvaa tarpeeksi kovaksi, jotta patopaine saadaan nostettua tarpeeksi suureksi, että sen ramjet moottori voidaan käynnistää, niin se siirtyy sitten käyttämään patoputkimoottoreita, joilla Skylon sitten saadaan kiihtymään nopeuteen mach 6-8, jolloin se lähtee kohoamaan kohti ilmakehän yläosa. Ja kun ramjetia ei sitten enää voi käyttää, kun se ei saa tarpeeksi happea, siirtyy Skylon käyttämään sen rungon takaosassa olevia tavallisia rakettimoottoreita. Eli se perustuu hiukan aikoinaan tuntemattomaksi jääneeseen Lockheed CL-400 SUNTAN - sekä ilmeisesti myös salaiseen BLACK STAR koelentokoneisiin. SUNTAN:in moottorit oli asennettu siipien kärkiin, jotta ultravoimakkaat moottorit voidaan pitää mahdollisimman etäällä koneesta, ja tuota ratkaisua käytetään ilmeisesti myös Skylonissa, koska se suojaa koneen runkoa moottorin räjähtäessä vapautuvilta sirpaleita. Eli tuo varhainen ja vähän tunnettu koelentokone on toiminut tiennäyttäjänä maailman nykyaikaisimmille avaruusaluksille.
Lockheed CL-400 Suntan kolmitahodiagrammi
Kuva VI


ilmailukokeiluja.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

There is movement in the place where nothing should move.

"Schematic of an exciton surfing the moiré potential arising from a semiconductor material known as a transition metal dichalcogenide. ...