Skip to main content

Aidosti ajatteleva kone voi olla erittäin vaarallinen


Tekoälyn ohjelmointi on periaatteessa melko helppoa. Mutta käytännössä noiden ohjelmien tuottaminen voi olla erittäin vaikea prosessi. Tuollaiset ohjelmat, joissa tietokone hakee suoraan tietoa sensoreilta tietenkin on jo käytössä esimerkiksi erilaisissa kiinteistönhoidon järjestelmissä. Mutta se että robotti osaa oikeasti muodostaa ajatuksia ovat hiukan vaikeita toteuttaa. Näet missään esimerkiksi tulipalojen kanssa toimiva robotti tarvitsee ainoastaan tiedon siitä, missä palopaikka  tai pelastettava on, ja sitten vain pitää valita tie, jossa on kaikkein matalin lämpötila. 

Eli se toimii niin, että robotti saa WLAN:in kautta tiedot siitä, mikä kerroken kokonaislämpötila on sekä sen oma kaasudetektori ja lämpömittari kertovat palokaasujen määrän, ja sitten robotti joko käy kaikki huoneet läpi tai pelastusmiehet antavat sille talon pohjapiirroksesta tuon uhrin sijainnin, jos sen sattuvat tietämään. Sisällä talossa robotti käyttää Inertianavigaattoria, ja kun robotti tulee kerrokseen, niin sen ohjaaja merkitsee alkupisteen talon pohjapiirrokseen. Tämän jälkeen robotti etsii sitten kohteen, joka tunnistetaan ihmiseksi kuvan tunnistusohjelmiston avulla. Mutta jos robotilta halutaan esimerkiksi todellista interaktiivisuutta, niin silloin sen ohjelmistosta tulee erittäin laaja.

Joissakin huvipuistoissa olemme nähneet tietokoneita, jotka pystyvät vastaamaan ihmiselle esimerkiksi millainen sää on, jos henkilö sattuu tätä kysäisemään. Mutta se että tietokone voi kommunikoida ihmisen kanssa aidosti puhumalla vaatii tietokannoiltakin todella paljon. Eli kokonainen sivistyssanakirja pitää syöttää tietokantaan. Ja tämä ei tietenkään vielä riitä, että tietokoneen kanssa voidaan keskustella oikeasti. Näet sanojen merkitystä ei tietokone tajua ollenkaan.Se että tietokoneelta kysytään, että "kuka on Formula 1:n maailmanmestari?" vaatii tietokoneelta sellaisia toimintoja, että sen pitää tällöin kytkeytyä Internetin tietokantaan, ja käyttää avainsanoja "formula 1" ja "maailmanmestari" luodakseen hakualgoritmin. Eli ohjelmoija voi jättää tällöin käytettävän termin "kuka" suodatettavaksi muuttujaksi, ja vain kaksi seuraavaa sanaa ohjataan Internetiin.

Näin voidaan luoda mielenkiintoinen "pseudosovellus" jossa voi näennäisen vapaasti kysellä "kuka on kuka urheilussa". Mutta mitään kovin korkeita ajatusprosesseja tämä ohjelma ei kuitenkaan voi suorittaa. Syy miksi tietokone ei osaa ajatella on osittain puutteellisien ohjelmien syytä. Tuo ohjelmiston puutteellisuus johtuu siitä, että meidän tulee jäljentää jokainen operandi tietokoneelle kuvaamalla sitä ohjelmointikielellä.Tuo sama asia oppimisessa ja kommunikaatiossa tapahtuu normaalisti ihmisellä automaattisesti. Syy siihen miksi oppimis, ja kommunikaatioprosessien että niihin liittyvien operandien mallintaminen tietokoneelle on todella vaikeaa johtuu siitä, että emme tiedä esimerkiksi välittäjäaineiden roolia tässä prosessissa.

Emmekä täysin tunne muun hermoston roolia oppimisessa. Mutta tiedämme että vain elävä olento voi oppia kommunikoimaan aidosti, ja esimerkiksi se, että joku robottikäsi opetetaan tarttumaan sampanjalasiin sekä tiiliskiveen nostamalla ne ylös oikein on suuri askel robotiikalle.Eli pietsokiteillä varustettu robottikäsi ensin puristetaan ihmisen käden avulla sampanjalasin ympärille, ja se nostetaan pöydältä toiselle. Sitten sama toteutetaan tiiliskivelle. Nämä pietsokiteet sekä muut sensorit sitten tallentavat molempien kappaleiden tuntomerkit tietokoneen muistiin, ja sitten robotti osaa jatkossa erottaa tiiliskiven sekä sampanjalasin sekä siirtää niitä pinnoilta toiselle.

Mutta se että esimerkiksi palokunnan robotti osaisi toimia ihmisen puhutun käskyn mukaan on todella vaikeaa. Tämä johtuu siitä, että palotilanteessa ihmisen puheesta tulee epäselvää, ja erilaiset äänet täyttävät tilan. Sama tilanne ilmenee hieman eri muodoissa mm. kadulla puhuttaessa, jolloin puhelimen päässä olevan henkilön puheesta ei tahdo saada selvää. Mutta teokälyn kiehtovin mahdollisuus olisi aidosti ajatteleva tietokone. Sen luomisen kanssa kuitenkin pitää hiukan varoa, koska tuollainen tekoäly saattaa olla ihmiskunnalle hyvin vaarallinen. Jos sille vielä annetaan tunteet, niin silloin tuo tietokone saattaa hyvinkin laukaista ydinkärkiohjukset toiseen maahan, jos se käsittää esimerkiksi toisen atomiase-valtion jotenkin uhkaavaksi tai ryhtyy käsittämään olevansa maailman kuningas tai maailmanpoliisi, jonka tehtävänä olisi pyyhkäistä rosvovaltiot maailmankartalta.

Comments

Popular posts from this blog

The anomalies in gravity might cause dark energy.

"Physicists at UC Berkeley immobilized small clusters of cesium atoms (pink blobs) in a vertical vacuum chamber, then split each atom into a quantum state in which half of the atom was closer to a tungsten weight (shiny cylinder) than the other half (split spheres below the tungsten). (ScitechDaily, Beyond Gravity: UC Berkeley’s Quantum Leap in Dark Energy Research) By measuring the phase difference between the two halves of the atomic wave function, they were able to calculate the difference in the gravitational attraction between the two parts of the atom, which matched what is expected from Newtonian gravity. Credit: Cristian Panda/UC Berkeley" (ScitechDaily, Beyond Gravity: UC Berkeley’s Quantum Leap in Dark Energy Research) Researchers at Berkeley University created a model that can explain the missing energy of the universe. The idea is that the particles and their quantum fields are whisk-looking structures. Those structures form the superstrings that are extremely thi...

When the most advanced tool becomes the enemy of advance.

Why... Above this text is the image that is not made by using AI. I took that image yesterday evening. That thing required a little bit of trouble and time. Walking into that point, taking my cell phone, and taking that picture took time. When I looked at that picture I realized why people use AI in many things. AI offers easy things to get the job done. That easy tool allows people to make thousands of lines of code in minutes.  That is possible if the person uses some code libraries. And that makes a person effective. But that thing is not good for advancement and innovation. Also, that way of making programs is not good for data security. If some hackers get those code libraries that allow them to break the systems those codes are used.  We know that thing. But we ever ask why person makes that thing? Why does that person use libraries and copy-paste? Why that person uses code, that somebody gave to the hard disk? The answer is this something forces a person to make things ...

Neon and time crystals can be the new tools for quantum computing.

"New research investigates the electron-on-solid-neon qubit, revealing that small bumps on solid neon surfaces create stable quantum states, enabling precise manipulation. This research, supported by multiple foundations, emphasizes the importance of optimizing qubit fabrication, moving us closer to practical quantum computing solutions." (ScitechDaily, Quantum Riddle Solved? How Solid Neon Qubits Could Change Computing Forever) Researchers created a superposition in solid neon. And those neon ions, where the system creates superposition in their surfaces.  Making it possible to manipulate those atoms. The atom-based qubit has one problem. Orbiting electrons cause turbulence in their quantum fields. The thing that can solve the problem is to use the quantum fields for the superposition.  If the system can position electrons at a certain point, it can make a small hill to the atom's surface. And the system can use that thing for making quantum superposition between the mos...