Erilaisia pähkähulluja uutislinkkejä muuten kannattaa hiukan varoa, koska niissä saattaa esiintyä hyvin ikäviä haittaohjelmia, joita sitten vahingossa ladataan vaikka Android-puhelimille, kun joku klikkaa esimerkiksi pedofiliaa käsitteleviä artikkeleja. Toki tällaiset artikkelit tietenkin kiinnostavat ihmisiä, ja miksi eivät kiinnostaisi, mutta todellisuudessa niiden tarkoitus on saada ihmiset klikkaamaan tuota uutista. Sen jälkeen eteen hyppää joku ponnahdusikkuna, mikä tarjoaa tietoturvaa kohtuulliseen hintaan.
Mutta siitä ei varmasti olla mainittu mitään, että kyseessä on joissain tapauksessa hyötyohjelmaksi naamioitu “Troijan hevoseksi” kutsuttu vakoilu tai tuhoamisohjelma, jonka tarkoitus voi olla se, että kun se on työnsä tehnyt, eli vuotanut kaiken tietokoneelle tallennetun tiedon Internetiin, ja kun se on tehtävänsä tehnyt, niin tuo ohjelma voi kysyä sitten operaattoreiltaan, että haluavatko nämä käynnistää “tuhomoodin”, eli tuhota tuon kohdekoneen tiedostot esimerkiksi Low level eli Fdisk-formatoinnilla. Ja se mistä tuo ohjelma saa mahdollisimman paljon Internetliikennettä haltuunsa on nimen omaan se kohta, jossa virustorjuntaohjelmat skannaavat liikennettä, joten jos se voi korvata torjuntaohjelman omalla koodillaan, niin tuo ohjelma voi valvoa kaikkea Internetliikennettä, mikä kulkee tuon koneen verkkokortin kautta. Kyseinen formatointi tarkoittaa tietokoneen kovalevyn osointitaulukon tuhoamista, jolloin tietokone kyllä näyttää kaikki tiedostot, mutta se ei löydä yhtään niistä kovalevyltä. Kovalevyn voi tietenkin sen jälkeen formatoida, jolloin sen voi uudelleen ottaa käyttöön. Mutta tiedot yleensä menetetään, jos kovalevyn osointitaulukko tuhoutuu.
En tiedä voiko niitä jollain McAfeen kaltaisella ohjelmalla palauttaa, mutta se tietenkin vaatii sitä, että ohjelmistolla on käytössään kopio tuosta osiointitaulukosta. Mutta tämä Fdisk-alustaminen kestää vain muutaman sekunnin. Ja toki nuo haittaohjelman tekijät haluavat salata tuon haittaohjelman koodin, jotta heidän oikeat ammattinsa tai nimensä eivät paljastu. Näet jotkut koodausohjelmat tekevät muodostamiiinsa tiedostoihin merkinnät siitä, kenelle rekisteröidyllä ohjelmilla ne on kirjoitettu, joten siksi nuo datagangsterit varmasti haluavat siivota jälkensä, eli tuhota nuo ohjelmien kopiot, ja tiedot siitä, mitä tietoja levyiltä on varastettu.
Kukaan ei enää nykyään ole turvassa noilta huippuammattilaisten kirjoittamilta ohjelmistoilta, ja vaikka joku Apple ei niitä voi verkosta saada, niin toki niihin voidaan tuo ohjelma asentaa USB-tikun avulla. Tai se voidaan istuttaa vaikkapa palvelimelle, jonka kautta hakkeri voi tarkkailla koko verkkoa. Ja toki Apple on oiva kohde hakkerien toiminnalle, koska tuo kone on melko hintava, mikä kielii hyvästä sosiaalisesta asemasta, ja samoin siitä että yhtiö on panostanut tuon henkilön työkaluihin. Joten tuo tietokone varmasti sitten herättää noiden rikollisten kiinnostuksen kyseistä henkilöä kohtaan.
Sama koskee myös kalliita puhelimia, ja se että henkilöllä on kalliit edustusvälineet kertoo siitä, että hänellä on valtaa, ja jos hän ei tiedä, että tietokoneen voi murtaa monella tavoin, kuten ohjaamalla sen viestiliikenteen hakkerin oman tietokoneen läpi, eli tekemällä ns. “mies välissä” hyökkäyksen, millä voidaan saada kaikki viestiliikenne haltuun, niin silloin tietenkin voi käydä niin, että tietoturva murtuu todella pahasti, ja kai joku sen haittaohjelman osaa tehdä myös Applelle, joten mikään ei enää nykyään ole absoluuttisen turvallista. Toisin sanoen tuo virus voi sijaita vaikka WLAN-tukiasemassa tai palomuuripalvelimessa, joten kannattaa varautua aina pahimpaan.
Comments
Post a Comment