Malaria sekä muut vastaavat taudit, kuten Dengue kuume ja uusi tuttavuus eli Zika-virus tekevät tuloaan myös Eurooppaan, ja tämä asettaa myös kulkutautien torjuntaryhmät uusien haasteiden eteen, koska noita sääskiä ei saa tällä tavoin poistettua, ja sääskien poistaminen luonnosta DDT:n, mahdollisten amebojen tai muiden biologisten aseiden avulla ei kuitenkaan ole muuten järkevää. Ja vaikka nuo malariasääsket saadaan poistettua, niin siitä seuraisi kuitenkin ekologinen katastrofi, koska nuo sääsket ovat kalojen tärkeää ravintoa, ja monet kalalajit ajoittavar kutunsa niin, että niiden poikaset saavat syödä sääskien toukkia.
Nuo kalanpoikaset ovat hyvin riippuvaisia noista toukista, ja samoin pienet kalalajit syövät lähes pelkästään noita vedessä eläviä hyönteisiä. Ja kuten varmasti kaikki tietävät, niin esimerkiksi Niilinahven on taas petokalana riippuvainen noista pinenemmistä kalalajeista. Kun puhutaan sääskistä ravinnonlähteenä, niin ne ovat monille vastakuoeiutuneille kalojen "lasitoukille" paljon mieluisampi ateria kuin esimerkiksi joku hankajalkainen, joka voi jopa aterioida jonkun Ahvenen tai Lohenpoikasen. Eikä pieni kala toki aina saa tuollaista Malluaista syötyä.
Ja vedessä elävät kovakuoriaset ovat kuorensa takia myös melko huonosti sulavia suupaloja. Joten nämä huonosti uivat ja pehmeäkuoriset hyttysentoukat ovat ensiarvoisen tärkeitä noiden vesistöjen ekosysteemille. Tämän takia pitäisi keksiä muita keinoja, kuin vain hyttysten tappaminen, koska DDT rikastuu ekosysteemissä, ja päätyy esimerkiksi lautaselle kun syömme kalaa. Mutta DDT:n korvaaminen muilla vähemmän vaarallisilla aineilla, kuten biotekniikan, eli viljeltyjen sienisolusolujen avulla tuotetuilla kärpässienten myrkyillä on tietenkin avannut uudet markkinat biologisesti tuotetuille, tehokkaille sekä luonnossa hajoaville kemikaaleille, jotka eivät jää luontoon. Ja lasersäteillä sekä mikroaalloilla tapahtuva hyönteisten polttaminen on uusinta uutta hyönteistorjunnan alalla.
Eli hyönteiset poltetaan ilmasta edestakaisin liikkuvan laservalon tai mikroaaltokeilan avulla. Mutta ideaalista tietenkin olisi, että noita hyönteisiä olisi kalojen ruuaksi, joten torjunta voidaan suunnata suoraan noihin vedessä eläviin ameboihin, joten on kehitetty geenimanipuloituja hyttysiä, jotka eivät kanna Malariaa tai noita vaarallisia viruksia. Sääsken tuhoaminen tietenkin helpottaa tilannetta, mutta Malarian kohdalla ongelma on se, että hyttynen muodostaa noiden järvien ravintoketjun perustan, ja siksi esimerkiksi on mietitty mahdollisuutta antaa hyttysten kasvaa erityisillä farmilla.
Osa niiden toukista päästetään järveen, mutta on ongelma on siinä, että ne saavat tuon malariatartunnan vedestä. Jos taas sääsket tuhotaan, niin silloin jää ekosysteemi ilman ruokaa. Vaikka tässä puhutaan pääosin Malariasta, niin muutkin Sääskien levittämät taudit ovat samanlainen ongelma, eli niiden välittäjäeläin on hyvin helppoa poistaa, mutta koska kyseessä on erittäin tärkeä osa alueen ekosysteemiä, niin tietenkin niiden tuhoaminen on siksi ongelmallista, että Niilillä sekä Amazonasilla monien ihmisten elinkeino perustuu kalastukseen. Ja jos kala lähtee pois joesta, niin silloin ei ole kalansaaliita tarjoiltavaksi ravintoloissa ja turistit katoavat.
Comments
Post a Comment