Skip to main content

Tietokoneohjelmia, perimäainesta sekä avaruusluotaimia


RTG-käyttöinen CURIOSITY
(Kuva 1)

Tietokoneiden kyvyttömyys produktiiviseen ajatteluun tulee esiin esimerkiksi pelattaessa “Civilizationin” kaltaisia tietokonepelejä. Jos siinä pelaaja esimerkiksi muuttaa kaupunkien nimet suomalaisiksi, niin silloin tuo tekoäly ei osaa toimia pelaajaa vastaan. Toisin sanoen se ei löydä pääkaupunkia vastustajan alueelta. Tämä kertoo hyvin siitä, että tietokone osaa toimia ainoastaan valmiiksi annettujen parametrien mukaan, ja tuon takia se ei suoraan pysty suorittamaan esimerkiksi leikkauksia ihmisille. Toki nuo tietokoneet voivat toimia siten, että kirurgi leikkaa etäohjattavien robottien avulla potilaan, ja tuo tilanne missä tätä tekniikkaa käytetään voisi olla esimerkiksi BL-5 tason laboratoriossa oleva onnettomuuspotilas, joka on sairastunut vaikka EBOLA, HANTA tai LASSA-viruksiin, ja hänet pitää sitten operoida tuossa eristetyssä ympäristössä suuren tartuntavaaran takia. 

Toinen tilanne, jossa kirurgi voi joutua operoimaan potilaan etätyökalujen avulla voisi olla esimerkiksi onnettomuus, missä potilas on loukkaantunut vakavasti jossain asumattomilla seuduilla, ja ensiapuryhmän mukana olevat lääkärit eivät ehkä osaa häntä auttaa, kuten mahdollisessa aivoruhjetapauksessa saattaa käydä, eli jos potilas joudutaan leikkaamaan onnettomuuspaikalla, tai terveyskeskusksessa niin tulevaisuudessa heillä voi olla käytössään etäohjattava kirurgirobotti. Ja toki noilla etäohjattavilla roboteilla voidaan toteuttaa monia muitakin, ehkä hiukan erikoisia operaatioita, kuten atomijätteen hävittämistä. 

Mutta varsinaiseen produktiivisyyteen nuo välineet eivät pysty, ja siksi niiden hämääminen on melko helppoa. Jos tietokone osaa esimerkiksi ohjata autoa Marsissa, niin sen pitää silloin oikeastaan vain osata ajaa suoraan, sekä väistellä kiviä ja rotkoja. Eli tuo ohjelmoija on tehnyt sille parametrit, joiden mukaan tuo robotti tunnistaa kiven tai esteen, sitten se kääntyy kiven jommalle kummalle puolelle, ja tutkii reitin LASER-skannerilla, minkä jälkeen se joko jatkaa eteenpäin tai yrittää kiven toiselta puolelta ohi, jos reitillä on toinen este. Tuon lisäksi robotti ei oikeastaan mitään muuta teekään, ettei sitten maavalvomo anna käskyä aloittaa näytteenottotehtävää. Ja nuo samat luotaimet voivat tietenkin toimia kaikilla taivaankappaleilla, eli jos vaikka Mars autosta tehdään RTG:llä toimiva, kuten CURIOSITY:tä (Kuva1) tehtiin, niin sen avulla voidaan suoraan tutkia esimerkiksi Jupiterin kuita. Eli aurinkopaneelit vain vaihdetaan atomiparistoon, niin voidaan operoida myös aurinkokunnan ulko-osissa. Ja Kuussa toimiessaan tuo ryömijä voi käyttää aurinkopaneeleja kehittääkseen tarvitsemansa virran.

Näytteenotto voi olla esimerkiksi erillisenä ohjelmana tai oikeastaan ohjelmointitauluna, joka toimii kuten “extralevel” tuossa robottiluotaimen ohjelmistossa. Toisin sanoen nuo robottiluotainten ohjelmistot muistuttavat rakenteeltaan tietokonepelejä, joissa lineaarinen ohjelmointikoodi kirjoitetaan erityisiksi tauluiksi, ja jokainen ylimääräinen toiminta, mitä luotain suorittaa vastaa oikeastaan extralevelia. Toisin sanoen ohjelman runko on ojojärjestemien ohjaussovellus, ja kaikki muut asiat, mitä tehdään ovat oikeastaan extraleveleja. Ja näyttenoton ajan tuo luotain tietenkin seisoo paikallaan. Samoja ohjelmistoja tietenkin käytetään myös PREDATOR- ja muissa lennokeissa. Kyseisen luotaimen luotaimen ohjaaminen taas suoritetaan siten, että sille annetaan komento “aja 100 metriä suoraan eteen”, ja “käänny 75 astetta oikealle”, sitten “suorita näytteenotto ohjelmisto”. Ja tietenkin näytteenottopraetrit pitää määrittää erikseen, eli ottaako luotain näytteen hiekasta vai jostain kivestä, ja miltä korkeudelta tuo näyte sitten otetaan, ja missä kulmassa pora laitetaan tukeutumaan kiveen, vai käytetäänkö Laserporaa, pitää olla erikseen määriteltynä. 

Ja laserpora tietenkin on paljon käyttökelpoisempi, koska siinä ei terä katkea, mutta jos näyte kuumennetaan lasereilla, ja niitä analysoidaan plasmaspektrometrin avulla, niin silloin saattaa orgaaninen aines tuhoutua täysin. Ja jos Marsissa on ollut elämää, niin se voi olla esimerkiksi puhtaasti RNA eli Ribonukleidihappoon pohjautuvaa, eli kyseessä olisi hyvin alkeellinen olio, joka ei vastaa mitenkään Maapallon DNA:han pohjautuvaa elämänmuotoa. Meidän aitotumallisissa soluissa RNA molekyyli vie solun perimää pois tumasta, ja solun toimintaa ohjataan RNA:n avulla, mikä auttaa solun perimän suojaamisesssa. Ja kuten varmaan tiedätte, niin DNA on oikeastaan valtavan pitkä tietokoneohjelma, joka kuitenkin on kirjoitettu kemialliseen muotoon. Mutta esitumallisissa eliöissä perimä-aines on vapaasti solun sisällä, ja ensimmäiset Kambrikauden solut olivat oikeastaan RNA-molekyyliin perustuvia, ja vasta kun solut olivat muodostuneet, niin sitten kehittyivät virukset. Nuo aivan ensimmäiset arkkibakteerit olivat siis limapusseja, joissa RNA-molekyyliin perustuva perimäaines leijui solulimassa eli protoplasmassa. Ja vasta myöhemmin alkoi kehittyä DNA-molekyyliin perustuvaan perimäainekseen tukeutuva solu.

Comments

Popular posts from this blog

Black holes cause a virtual redshift because gravitation stretches the wavelength near them.

At the beginning of this text is a film about the redshift of black holes. Gravitation stretches light, and that means gravitation fields are pulling waves longer. That thing is called the gravitational redshift. As you can see from the film, the black hole stretches radiation and distorts the redshift. Gravitational redshift, or virtual redshift, means that a black hole might seem to be at a longer distance than it is. The film shows the redshift of the star that orbits a supermassive black hole. But all other black holes interact the same way.  The event horizon is always constant. At that point, the black hole's escaping velocity is the same as the speed of light. So every black hole interacts basically in the same way. And it's possible to apply that model to all black holes irrespective of their size.  Is gravitation the thing that forms dark energy? That thing seems somehow strange. But when photons and other particles are traveling through the ball that forms the visible

The shape of the brain means more than neuro connectivity.

Well, we might say that the brain is in its entirety. Another thing is that all things in the brain have some kind of purpose. The shape of the brain and, especially, the folding of the brain shell are extremely important things. Those folds are expanding the brain's surface areas. And the brain shell has a primary role in the thinking process. The surface area of the brain determines how large the cerebral cortex is. And in a large cerebral cortex, there are a large number of neurons. But as I just wrote, the brain is in its entirety. "Researchers have discovered that the shape of a person’s brain significantly impacts thought, feeling, and behavior, overturning the prevailing emphasis on complex neuronal connectivity. Utilizing MRI scans and the principle of eigenmodes, they found that brain function is closely linked to its geometric properties, much like how the shape of a musical instrument determines its sound, offering new avenues for exploring brain function and diseas

New nanomaterial is 4 times harder than steel. And, at the same time 5 times lighter than steel.

 New nanomaterial is 4 times harder than steel. And, at the same time 5 times lighter than steel.  The new material is the hollow glass fiber with DNA molecules inside that structure. Or as you see from the image. The glass fibers are on both sides of the DNA.  DNA molecule is the thing, that involves the genetic code of the cells. Genetically engineered cells can make DNA, and those molecules can used as the nanomaterial's structures. DNA manipulation makes it possible to create new types of extremely strong materials. And those materials are stronger than steel and lighter than it. DNA molecules can act as nano-size springs.  And in some visions, genetically engineered cyborg cells like cyborg macrophages can make extremely long DNA molecules. And then they can just use those molecules as spears that can pierce wanted cells. Or those cyborg cells can also dumb targeted cells full of the DNA that terminates them immediately.  The DNA and nanotube combinations can also act as DNA-b