Skip to main content

Kemiallisen aseen teho sekä hirveys tekivät siitä erittäin houkuttelevan vaihtoehdon

SS-1 "SCUD"
Kuva I


1. Kemiallinen sodankäynti on oikeastaan pelkästään siviileihin kohdistuvaa murhaa


Kemiallinen ase on kansainvälisillä sopimuksilla kielletty sodankäynnin muoto, kuten esimerkiksi myös dum dum- eli ristipääluodit myös ovat. Kuitenkin esimerkiksi poliisien käyttämät luodit ovat sellaisia, että ne lytistyvät osuessaan maaliinsa. Samoin kloorin käyttö asuntoja tyhjennettäessä on myös sallittua. Mutta kuten tiedämme, niin sisäisiä konflikteja ei säätele mikään laki maailmassa. Kun puhutaan kemiallisesta aseesta sekä sen kieltämisestä, niin syynä on ollut se, että tuo asetyyppi surmaa ihmiset ja jättää varusteet ehjiksi.

Tuota pidetään äärettömän tehokkaana sekä julmana tapana surmata vihollisia. Kuitenkin esimerkiksi myös neutronipommit tekevät samalla tavalla, ja esimerkiksi NAPALM aiheuttaa samanlaisia palohaavoja kuin fosgeenin kaltainen kemiallinen ase. NAPALM:ia voidaan myös pitää samalla tavoin epähumaanina aseena kuin myrkyllisiä kemikaaleja. Eli normaalisti rintamalla olevat sotilaat ovat varustautuneet paksuilla suojavarusteilla, jotka suojaavat myös tulelta.

Kuitenkin NAPALM: ia käytetään myös kaasujen neutraloimiseen. Eli sillä poltetaan ilmaan päässyttä tai tahallaan päästettyä kemikaalia. Kemiallisia aseita käytetään monissa maissa omien kansalaisten pelotteluun. Samoin pelkästään sillä uhkaaminen saa viholliset pukemaan suojapuvut päälleen. Kemiallisilla aseilla voidaan uhata vihollisia sekä tehdä heidän elämästään vaikeaa. Näet vaikka hermokaasut ovat nykyään erittäin tehokkaita, mutta niiltä suojautuminen vastakemikaalien avulla on myös helppoa.

Eli omat joukot ottavat turvakemikaalin ennen operaation aloittamista, jolloin hermokaasu on tehotonta. Mutta jos vihollinen käyttää esimerkiksi fosgeenia tai sinappikaasua tuossa operaatiossa, niin silloin sotilaat joutuvat käyttämään suojapukuja sekä kaasunaamareita. Ja jos ilmaan ruiskutetaan ärsyttävää kemikaalia, niin silloin kohdealueella olevat henkilöt joutuvat käyttämään suojapukuja.Tuolloin hermokaasun vastakemikaalien teho laskee. Eli turvapistos pitää aika ajoin ottaa uudestaan.

2. Myös syanidi on nopeaa ja tehokasta

Tällöin sotilaat joutuvat riisumaan NBC-suoja-asun tai pistämään siihen reiän. Toki kemiallisessa sodassa käytetään usein myös klooria, joka saa suojapuvun tuhoutumaan.  Noita ärsyttäviä kemikaaleja kuten sinappikaasua käytetään usein kranaateissa, joissa on mukana pieni annos polttotaisteluainetta, jolloin esimerkiksi sinappikaasu saadaan höyrystymään, tai sitten joko sinappikaasua tai kloorivettä ruiskutetaan vihollisen päälle rikkaruohosumuttimilla, jotka ehkä on asennettu lennokeihin tai lentokoneisiin.

Klooria on lisätty myös eräisiin mellakan torjuntaan tarkoitettuihin kyynelkaasuihin sekä veteen, mitä suihkutetaan mellakoitsijoiden päälle, jotta heidän mahdolliset naamarinsa saadaan hajotettua. Vaikka hermokaasut ovat tietenkin käyttökelpoisia välineitä, jos halutaan tehdä ison luokan sotarikos, niin kuitenkin tukahduttavat tai muuten myrkyttävät kemikaalit ovat yhtä käyttökelpoisia, koska niiltä ei voida suojautua suojelupiikeillä, vaan on käytettävä raskaita suojapukuja. Jos käytetään vaikkapa syanidia, niin silloin voidaan puhua melkein yhtä tappavasta välineestä kuin hermokaasujen yhteydessä puhutaan.

3. Kemiallinen ase on omiaan terrorisodankäyntiin.

Syy miksi kemiallinen sodankäynti pitää aina huomioida on se, että joskus noiden aseiden käyttö on tuudittanut sotilaat siihen, että vihollisen armeija ei ole enää taistelukelpoinen, vaikka heillä on ollut sopivat varusteet, ja seurauksena on ollut se, että ylimielinen komentaja joka etenee kaasutetulle alueelle on joutunut vihollisen väijytykseen. Eli kemiallinen ase on tehoton koulutettua sekä hyvin varustettua sotilasta vastaan. Mutta siviileillä ei noita varusteita ole, joten esimerkiksi Iranin sekä Irakin sodassa sekä muissa konflikteissa on välillä aiottu ampua vihollisen pääkaupunkiin kemiallisia aseita, joiden tarkoitus on ollut pelkästään vihollisen terrorisoiminen.

Noilla periaatteessa vanhentuneilla Scud-ohjuksilla ei ollut edes tarkoitus tuhota mitään sotilaallisia kohteita, vaan aiheuttaa pelkoa vihollisen keskuudessa, ja epäillään että Saddamin Scud-ohjukset mitä laukaistiin kohti Irania olivat tarkoitettu vain testaamaan sitä, että riittikö noiden ohjusten kantama ehkä 14 litran hermokaasupanoksen kuljettamiseen kohteeseensa. Eli vaikka Al-Hussein ohjukset oli varustettu vain 14 kg taistelukärjillä, niin tulos olisi ollut tappava, mikäli nuo ylimääräisillä rakettivaiheilla varustetut Scud-ohjukset olisivat kuljettaneet hermokaasua tai pernaruttoa.

4. Hermokaasukranaatti on usein kaksikomponenttinen

Nuo rakettiaseet ovat erittäin tehokkaita kuljetusvälineitä, mikäli ajatellaan hermokaasun kuljettamista kohteeseen. Normaalisti hermokaasukranaatti on sellainen, että siinä on erillisissä kammioissakahta kemikaalia, jotka ovat yksin vaarattomia, ja sitten kun nuo kemikaalit yhdistyvät ammuksen väliseinän luhistuessa syntyy hermokaasua. Nuo kemikaalit kuljetetaan operaatioalueelle eri teitä, ja sitten ne lastataan ammuksiin. Kun nuo ammukset sitten osuvat kohdealueelle, niin niiden sisällä olevat pienet räjähdyspanokset räjähtävät murtaen tuo ammuksen väliseinän sekä levittävät samalla kemikaalien yhdistyessä muodostuvaa neuroagenttia ympäriinsä. Koska ammus räjähtää osuessaan maahan, niin silloin saattaa käydä niin, että kemiallisen aseen käyttäjä voi peittää rikoksensa jäljet.

Samoin voimakkaan hajuiset yhdisteet, joilla tehostetaan savupommien vaikutusta ovat tärkeitä, kun seurataan kemikaalien leviämistä alueelle. Hermokaasujen ongelmana on niiden tavaton myrkyllisyys, joten ennen varsinaista kemiallista hyökkäystä vihollinen levittää varmasti savupanoksia tuolle operaatioaluelle, jotta se voi seurata kaasun leviämistä. Kemiallisen aseen ongelma sodankäynnin kannalta on se, että kyseinen kaasu helposti alkaa liikkua kohti omia asemia, mikäli tuulen suunta muuttuu. Ja esimerkiksi hermokaasun ollessa kyseessä, pitää detektorin piipata erittäin herkästi, jotta sotilaat ehtivät ottaa tuon turvapiikin hyvissä ajoin. Vaikka hermokaasu on nopeaa sekä tehokasta, niin esimerkiksi syanidiyhdisteillä on melkein sama teho, ja noilla yhdisteillä voidaan boostata esimerkiksi sariinin sekä VX:n tehoa.

Comments

Popular posts from this blog

Quantum breakthrough: stable quantum entanglement at room temperature.

"Researchers have achieved quantum coherence at room temperature by embedding a light-absorbing chromophore within a metal-organic framework. This breakthrough, facilitating the maintenance of a quantum system’s state without external interference, marks a significant advancement for quantum computing and sensing technologies". (ScitechDaily, Quantum Computing Breakthrough: Stable Qubits at Room Temperature) Japanese researchers created stable quantum entanglement at room temperature. The system used a light-absorbing chromophore along with a metal-organic framework. This thing is a great breakthrough in quantum technology. The room-temperature quantum computers are the new things, that make the next revolution in quantum computing. This technology may come to markets sooner than we even think. The quantum computer is the tool, that requires advanced operating- and support systems.  When the support system sees that the quantum entanglement starts to reach energy stability. I

The anomalies in gravity might cause dark energy.

"Physicists at UC Berkeley immobilized small clusters of cesium atoms (pink blobs) in a vertical vacuum chamber, then split each atom into a quantum state in which half of the atom was closer to a tungsten weight (shiny cylinder) than the other half (split spheres below the tungsten). (ScitechDaily, Beyond Gravity: UC Berkeley’s Quantum Leap in Dark Energy Research) By measuring the phase difference between the two halves of the atomic wave function, they were able to calculate the difference in the gravitational attraction between the two parts of the atom, which matched what is expected from Newtonian gravity. Credit: Cristian Panda/UC Berkeley" (ScitechDaily, Beyond Gravity: UC Berkeley’s Quantum Leap in Dark Energy Research) Researchers at Berkeley University created a model that can explain the missing energy of the universe. The idea is that the particles and their quantum fields are whisk-looking structures. Those structures form the superstrings that are extremely thi

Neon and time crystals can be the new tools for quantum computing.

"New research investigates the electron-on-solid-neon qubit, revealing that small bumps on solid neon surfaces create stable quantum states, enabling precise manipulation. This research, supported by multiple foundations, emphasizes the importance of optimizing qubit fabrication, moving us closer to practical quantum computing solutions." (ScitechDaily, Quantum Riddle Solved? How Solid Neon Qubits Could Change Computing Forever) Researchers created a superposition in solid neon. And those neon ions, where the system creates superposition in their surfaces.  Making it possible to manipulate those atoms. The atom-based qubit has one problem. Orbiting electrons cause turbulence in their quantum fields. The thing that can solve the problem is to use the quantum fields for the superposition.  If the system can position electrons at a certain point, it can make a small hill to the atom's surface. And the system can use that thing for making quantum superposition between the mos