Aurora-seuran taulu, jossa katsojasta vasemmalla on seuran vapaammin oleileva sisäpiiri, ja oikealla in kuvattu miten toimia ulkopuolisten ollessa läsnä |
Salaseurat ovat aina vaikuttaneet maailman politiikkaan, ja kun puhutaan esimerkiksi "Aurora"-seuran kaltaisesta järjestöstä, joiden tarkoitus oli näennäisesti vain edistää kulttuuurin sekä maan kielen tutkimista saattoivat olla erittäin hyvin mukana monissa muissakin asioissa, kuin mitä nuo seuran jäsenet antavat ymmärtää. Vaikka niiden jäsenet työskentelivät näennäisen viattomissa sävellysprojekteissa, niin heillä saattoi olla muitakin kuin vain kultuurellisia tavoitteita valtionsa suhteen. Ja kun puhutaan esimerkiksi juuri Aurora-seuran kaltaissa yhteisöissä saattoivat esimerkiksi kuningasta vastustavat tahot tavata toisiaan. Ylemmässä kuvassa on taulu (Kuva I), joka esittää Aurora-seuraa, ja sen merkitys on siinä, että seuralla on niin sanottu sisäpiiri, jota kuvaa vasemmalla oleva ruutu, ja oikealla taas ohjeistus, miten seurassa ollaan ulkopuolisten läsnäollessa.
Ja Aurora-seura sekä Ruotsissa vaikuttava Ultine Dulci olivat varmasti houkuttelevia paikkoja, kun puhutaan esimerkiksi Illuminatin kaltaisen järjestön etsiessä peiteroolia, jonka turvin se voisi toimia Euroopassa. Ja kulttuuriseura oli mitä loistavin peitetarina, kun monissa maissa kielletty salaseura Vapaamuurarit kokoontuivat. Näiden kahden seuran jäsenet kantoivat vaatteissaan joko hopeatähteä tai sinistä nauhaa, ja noissa järjestöissä oli hierarkia, mikä viittaa vapaamuurareihin tai Iluminaattiin. Se että esimerkiksi Illuminatin toiminnasta nykyään ei ole todisteita, niin tuo salaseura kyllä toimi tuolloin 1700-luvun loppupuolella Saksassa. Joten tuo järjestö saattoi tietenkin käyttää tätä silloisen Euroopan syrjäkolkkaa omiin kokouksiinsa.
Adam Weishaupt (1748-1830) Kuva II |
Ja koska Illuminatin perustaja Ingolstadtin yliopiston kirkko-oikeuden Professori Adam Weishaupt (1748-1830) (Kuva II)oli professori, niin saattoi olla niin, että hän oli yhteydessä joko Porthaniin tai Pietari Kalmiin, mikäli hän halusi ehkä toimitilaa Turusta. Se oliko Weishaupt yhteydessä ehkä Porthaniin, ei ehkä kuitenkaan tarkoita, että he olisivat tapailleet Illuminatin merkeissä. Eikä ole mitenkään todistettu, että heillä oikeasti oli edes mitään yhteyttä. Mutta kuten tiedämme, niin olisi houkuttelevaa kirjoittaa jännityskirja, missä Porthan mainittaisiin yhdeksi Weishauptin henkilökohtaisesti värväämäksi henkilöksi.
Mutta mikään tieteellinen asia ei tuota tietenkään todista, mutta jos Porthan oli salaa Illuminatin tai Vapaamuurarien jäsen, niin hän varmasti ei sitä olisi mitenkään ilmaissut edes päiväkirjassaan, ja asiaa koskevan kirjeenvaihdon hän olisi varmasti hävittänyt. Näet jos hän olisi jäänyt tuosta kiinni, niin seuraus olisi varmaan ollut valtiopetossyyte ja hirttotuomio. Se kohtalo oli varattu niille, jotka kiistivät kuninkaan oikeuden valtaan.
charelesfort.blogspot.fi
Comments
Post a Comment