Monday, July 11, 2016

Tietokoneita sekä toimistohommia


Kun mietitään sitä, että tietokoneen ostaminen on nykyään erittäin helppoa, ja jo parilla satasella saa sellaisen koneen, että sillä hoituvat kaikki normaalit asiat sekä ainakin PHP-koodin kirjoittaminen, niin silloin tietenkin pitää aina muistaa se, että tietoturva on jotenkin vaarassa joka kerran, kun tietokone jätetään yksin kotiin. Eli varas voi sen viedä, tai sitten joku puolituttu voi siitä kurkkia kaikki mahdolliset tiedot. Ongelmia tulee aina silloin, kun tietokone jätetään vahingossa auki esimerkiksi toimistossa. Jos kyseessä on kone, millä ylläpidetään esimerkiksi yrityksen kotisivuja, niin seuraukset voivat olla kamalat, jos joku pääsee vaikka muuttamaan osoitetietoja, tai ohjaamaan palautetta väärään sähköpostiin, jolloin joku voi sitten peitellä omaa huonoa esitystään. 

Tilanne missä esimerkiksi kannettava tietokone joutuu varmasti valvomattomaan tilaan, on sellainen että se viedään hajotettavaksi. Toki koneen voi hajottaa myös kotona, mutta joskus kone lähtee sellaisenaan, eli esimerkiksi yrityksen hävittäessä vanhoja koneita, saattaa olla niin, että IT-vastaava ei itse pääse katsomaan sitä, että nuo koneet on asiallisesti hajotettu ennen, kuin ne lähtevät hajottamoon. Ja oikea IT-vastaava tietenkin lähtee aina siitä, että nuo koneet tai yksittäinen tietokone on viety kokonaisena pois. 

Samoin poistettavaa konetta ei kotioloissa kuitenkaan aina hajoteta, koska se ehkä on tarkoitus antaa jollekin nuorelle. Tällöin tietenkin esimerkiksi Microsoftin käyttöjärjestelmien ollessa kyseessä, kannattaa käyttötilin salasana vaihtaa, jotta kukaan ei sitten pääse tuon koneen tiedostoihin. Vaikka joku kone olisi kuinka leasing-menettelyn kautta hankittu, niin tietenkin yhtiön omat tiedostot ovat sen omaisuutta, ja tietenkin turvallisuuslähtöinen ajattelutapa on se, että salasanan vaihto on kuitenkin parempi tuolloin tehdä, koska se sitten pelastaa tietokoneen tiedot ainakin normaalilta tarkastelulta, millä tarkoitan sitä, että esimerkiksi näytön sekä näppäimistön väliin jääneestä lapusta sitä ei sitten saa luettua. 

Toki tietoturva ei koskaan ole täysin aukoton, joten ammattimainen hakkeri varmasti nuo tiedot onkii, mutta kuitenkin tietoturvan kunnossa pitäminen estää esimerkiksi naapurin tätiä katsomasta noita tietoja, jotka eivät normaalilla ihmisellä ole sellaisia, että niistä hänelle mitään vahinkoa tulee, paitsi tietenkin korvat voivat olla kotona punaisena, jos kovin rajua materiaalia on tullut ladattua. Eli jos ei halua vaikeuksia, niin kannattaa pysyä poissa deep-webistä, ja tyytyä siihen normaaliin YouTube- sekä muihin kotisivuihin, niissä on ihan tarpeeksi "kovia juttuja".

 Mutta normaalisti ihmisten pitää tietää se, että tuo tietokone voi joutua vääriin käsiin, ja siksi on hyvä vaihtaa käyttötilin salasana aina kun kone on poissa silmistä. Samoin jos käytössä on useita laitteita, niin jokaiselle niistä kannattaa tehdä oma käyttötili, koska sitten voi kuitenkin rajoittaa sitä, että mitä viestejä muut näkevät. Se että mihin noita sähköposteja sitten haluaa käyttää on jokaisen oma asia. Kuitenkin sähköpostien lukeminen henkilön yksityiselämän osalta on viranomaisen toimivaltaan kuuluva asia, ja sitä suorittaa vain se viranomainen, jolla on siihen lupa. Eli missään nimessä yksityinen toimija ei noita posteja saa lukea.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Water crystallization in low gravity and temperature can open new ways to model water.

"The Universe’s most abundant ice isn’t formless—it’s secretly laced with crystals. And that might change how we think about water, pla...