![]() |
Nettikahvila kiinassa Kuva I |
Nyt puhutaan siitä, että ihmiset jotka eivät osaa käyttää Internetiä jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle, koska suurin osa valtion palveluista sekä yhtiöiden työnhakuprosessia tapahtuu nykyään Internetissä olevien lomakkeiden avulla, ja monilla 55-65-vuotiailla ammattimiehillä on ongelmia tämän uuden tekniikan kanssa. Tässä vaiheessa voidaan sitten ryhtyä laajemmin miettimään sitä, että kun puhutaan siitä, että jos henkilö on vuosikausia tehnyt töitä esimerkiksi maanrakentajana, niin hänellä ei ole ollut mahdollisuutta hankkia koulutusta ICT-välineiden käyttöön. Internet on nykyään erittäin tärkeä osa ihmisten jokapäiväistä elämää, työnhakua sekä liiketoimintaa, ja siksi sen peruskäyttö kuuluu nykyään jokaisen kansalaisen perustaitoihin.
Itse kyllä pidän tätä asiaa sellaisena, että on toki ihmisestä itsestään kiinni, että hakeutuuko hän vapaa-ajallaan esimerkiksi kansalaisen tietokone-ajokorttikoulutukseen, jota järjestää työväenopisto tai paikallinen kirjasto. Samoin vaikka puhutaan siitä, että laitteet sekä nettiliittymä maksavat melko paljon, eli tietokone maksaa noin 300 euroa, ja sitten tietenkin liittymä muutaman kympin päälle, niin saman verran maksoi ennen puhelinliittymä, jota ilman ei maassamme voinut asioita hoitaa.
Kun puhutaan siitä, että varsinkin senioreilla on erittäin huonot ICT-taidot, niin miten he sitten ovat ennen hoitaneet asioitaan? Tuki KELA-lomake voidaan täyttää vielä nykyäänkin paperiversiona, ja kun puhutaan siitä, että esimerkiksi kirjastojen henkilökunta mielellään auttaa tietokoneiden kanssa, niin miksi nämä seniorit eivät näitä palveluita halua käyttää? Toki KELA-lomake on aivan yhtä helppo täyttää verkossa kuin käsin, ja sen täyttäminen ei mikään kovin vaikea asia ole, ja jos vaikkapa ulkomaalainen ei puhu tai ymmärrä kirjoitettua suomea, niin hänellä on tietenkin mahdollisuus saada tulkin palveluita käyttöönsä.
Mutta kun keskustellaan siitä, että nuo ICT-taidot eivät monilla henkilöillä melko huonot, niin itse aikoinaan muistan jonkun palopuheen, jossa kerrottiin, että ihmisellä itsellään on velvollisuus pitää yllä taitoja, jotka ovat yhteiskunnallisen osallistumisen kannalta välttämättömiä. Eli missään nimessä tietokoneen hankkiminen ei varmasti ylitsepääsemätön ongelma ole, ja sosiaalitoimiston kautta varaton saa hakea tietokonetta käyttöönsä, jotta hän voisi sitten hakea töitä ja asioida Internetissä. Itse kyllä ihmettelen sitä, miten joku nuori joka jo ala-asteella opettelee netin käyttäjäksi ei muka osaa noita tukia hakea verkossa? Mitä noilla koulujen ICT-tunneilla oikeastaan sitten opetetaan, jos niillä ei kerrota, miten verkossa asioitaessa pitää toimia?
Muistan itse kuinka samaa hoettiin aikoinaan pankkiautomaateista sekä muiista vastaavista asioista, ja kuitenkin ihmiset oppivat muutamassa vuodessa käyttämään näitä palveluita. Ja siirtyminen pankkiautomaatista muovirahaan eli maksukorttiin oli hyvin nopea toimitus, joka sai potkua maamme liittymisestä Euroon sekä nettiyhteyksien nopeuden kasvusta, joka siirsi monia pankkipalveluita suoraan verkkoon. Myös kansalaisen sähköinen tunnistautuminen oli aikoinaan melko paljon vastustettu asia, jota pidettiin suorastaan urkintana, mutta nykyään monilla ihmisillä on tällainen SIM-korttiin liitettävä palvelu, millä voi suoraan katsoa omia KELA- ja muita tietoja, Näin ollen varmasti netin käyttö lisääntyy jatkossa, koska nämä lomakkeet eivät aiheuta kuormitusta luonnossa tai tietoturvariskejä, ja tämän takia lomakkeiden paperiversiot saatetaan varata vain senioreille tai niille, jotka eivät ymmärrä suomea.
pseudotiedetta.blogspot.fi
charelesfort.blogspot.fi
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.