Wednesday, January 6, 2016

Pohdintaa tieteen sekä tekniikan väärinkäytöstä sekä siitä, että tietämättömyys sekä ajattelemattomuus tappaa


Kuten huomaamme, niin tekniikkaa voidaan käyttää väärin. Ja esimerkiksi Internetin tarkoitus oli aluksi olla vapaan tiedonvälityksen kanava, jossa kaikki toiminta on vapaata. Mutta nykyään tuo kanava on oikeasti myös erilaisten hallitusten valvontalaitteiden operationaalinen alusta. Eli Pohjois-Koreakin hyödyntää tätä kanavaa erilaisten valvontakameroiden yms. laitteiden hyödyntämisessä. Samoin Pohjois-Korea on tehnyt ensimmäisen vetypommikokeensa, ja tuohon aseeseen tarvittavat tiedot tuo maa on poiminut ilmeisesti Internetin avoimilta kotisivuilta. Ja kukaan ei varmasti ajatellut joskus vuonna 1944, että esimerkiksi joskus tulevaisuudessa olisi esimerkiksi Enrico Fermin käyttämä ensimmäisen atomireaktorin eli Stagg Fieldin PILE 1:n  (Kuva2) tai Manhattan Projektin ensimmäisen tuotantoon käyn reaktorin (Kuva 3.) kaaviot saa Internetistä, eli  tuon "Lowtech"reaktorin toimintakaavio kaikkien maailman ihmisten käytössä. Vaikka tuo laite oli alkukantainen, niin se riittää varmasti jonkun diktaattorin tarpeisiin, jos hän haluaa kehittää oman atomipommin.

Vaikka tarkkailutekniikasta sekä esimerkiksi hampaisiin asennetuista kuuntelulaitteista on monien mielestä vain haittaa, niin toki niiden avulla voidaan ennaltaehkäistä erittäin vakavia rikoksia. Ja esimerkiksi huumekauppiaat ovat nykyään myös perillä tarkkailutekniikan salaisuuksista, ja he voivat pakottaa alaisensa kantamaan mikrofonia sekä GPS-laitetta, samalla tavoin kuin poliisikin tekee. Samoin protetiikkaa pidetään pelkästään hyvänä asiana, mutta kukaan ei varmasti ajatellut, että on olemassa ihmisiä, jotka ovat hieman "erikoisia". Vai pidättekö ehkä Muhammed Attaa tai jotain muuta itsemurhaterroristia kovin normaalina henkilönä? Tai onko Kim Jong Un ehkä aivan tavallinen kaduntallaaja sekä valtionpäämies? Tai  onko Pohjois-Korea muutenkin joku normaali valtio?

Eli vaikkapa joku terroristi tai mafioso voisi oikeasti asentaa proteesiinsa ampuma-aseen. Mutta varsinainen ongelma tietenkin on se, että ihmiset eivät ota huomioon nykyaikaisen teknologian tuomia eroja entiseen tekniikkaan nähden. Esimerkiksi aseenkantoluvat- ja niitä koskeva lainsäädäntö ei ota huomioon esimerkiksi uusia rynnäkköaseita, joiden materiaalina on komposiitti, mikä ei näy röntgenkoneessa. Eikä lentokenttien turvallisuussuunnitelmia tehtäessä olla mietitty ollenkaan sitä, että vaikkapa samuraimiekka voidaan valmistaa bakeliitista, kromista, nikkelistä tai titaanista, jolloin sitä eivät perinteiset metallinpaljastimet havaitse. Se että 1970-luvulla ei tätä asiaa olla huomattu, saattoi aiheuttaa sen, että terroristit pääsivät sisään lentokoneeseen puukko taskussaan vuonna 2001. Ja kukaan ei varmaan miettinyt sitä, että esimerkiksi Glock-17 pistoolin metalliosat voidaan tehdä antimagneetisesta teräksestä, joka ei näy metallinpaljastimessa, joten sen tähden tarvitaan vartaloskannereita. Ja mistä tällaisia metalleja saa? Ei tarvitse kuin marssia kauppaan ja kysyä antimagneettista sammutinta, jonka voi sitten itse sulattaa ja valaa aseen osiksi.
Kuva 2 Fermin PILE-1  Reaktori Chicagon Stagg Fieldissä

Eli pelkkä ajattelemattomuus voi aiheuttaa sen, että erittäin vaarallisia välineitä päätyy tavallisten ihmisten käsiin. Kun aselainsäädäntöä kehitettiin, niin ei myöskään otettu huomioon uuden sukupolven vesisuihkuun perustuvia sähkö- tai mikroaaltoaseita, joita voi jokainen tehdä vaikka kotonaan. Vaikka maailman parhaat valvotatekniikat suojelevat ihmistä jatkuvasti, niin kukaan ei ole vieläkään kieltänyt bensiinin myymistä kenellekään. Tuohon bensiiniin voidaan lisätä vaikka. alumiinin kappaleita, astianpesuainetta tai pesupulveria, jolloin siitä tulee todella vaarallista ainetta, ja jatkuvasti poliitikot vain kiistelevät siitä, saako kännykkää käyttää koulun pihalla, tai saako esimerkiksi puiston puskaan virtsata. Kun ihmiset eivät tiedä jonkun asian vaaroista, niin se ei tee tästä asiasta turvallista.

Tietämättömyys on pahempaa, kuin tieto siitä, että joku asia on vaarallista. Esimerkiksi kaupoissa myytävät ilotulitteet ovat täysin vaarattomia, kun niitä käyttää ihminen, joka tietää mitä tekee. Mutta kun pikkupojat sitten alkavat purkaa näitä raketteja, ja laittaa tuota ruutia pahviputkiin, ja räjäytellä näitä kotitekoisia pommeja, niin siinä voi henki joltain lähteä. Tai oletteko muuten miettineet, mitä mahtaa tapahtua, jos joku opettaja ei tiedä, että alumiini syttyy palamaan, jos sitä polttaa bensiinissä, tai että typpihappo muuttaa suurimman osan polttonesteistä räjähteiksi. Näin hän voi sitten tehdä kemiallisen kokeen, jossa pienimmillään syttyy koulu palamaan. Mutta pahimmillaan kuolee ihmisiä.
Kuva 3. Maailman ensimmäisen Plutoniumin tuotantoon
käytetyn reaktorin kaavio. 

Samoin jos kaasupullo jää vuotamaan, saattaa johonkin huoneeseen tulee räjähtävä asetyleenikonsentraatio, ja jos sinne sitten joku menee tupakalle, niin tulos on koko talon tuhoutuminen. Ongelma joka paikassa ovat ihmiset, jotka käyttävät väärin esimerkiksi jotain normaalia tuotetta. Kun kaikki me olemme kuulleet puhuttavan uusista alkometreistä, jotka havaitsevat myös huumeet, niin kukaan ei muistanut, että auton ajaja voi myös impata. Eikä kukaan muista koskaan sitä, että aina joka paikassa on ihmisiä, jotka eivät edes halua olla normaaleja. Näitä extreme-henkilöitä löytyy esimerkiksi juuri terrorijärjestöjen palkkalistoilta, mutta myös tavalliset ihmiset ovat tähän syyllistyneet. Vai oletteko joskus nähneet elokuvan, missä teekkarit kasasivat kuplavolkkarin koulunsa rehtorin työhuoneeseen. Kyllä oli hauska juttu muuten, mutta oletteko koskaan miettineet, että kestääkö lattia oikeasti auton painoa. Toki tuon tempun voi jokainen tehdä, mutta siellä alahuoneessa saattaa olla joku töissä illalla, ja tuo auto voi pudota katon läpi.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Water crystallization in low gravity and temperature can open new ways to model water.

"The Universe’s most abundant ice isn’t formless—it’s secretly laced with crystals. And that might change how we think about water, pla...