Monday, April 18, 2016

Onnettomuuksien kuvaamisesta sekä sosiaalisesta hakkeroinnista.


1. Onnettomuuden kuvaamisesta

Onnettomuuksien kuvaaminen sekä kuvin lähettäminen Internetiin on varmasti asia, jota ei kannata lähteä tekemään. Eli noita poliisien "raatokuviksi" kutsumia asioita ei kannata koskaan jakaa yhtään missään sosiaalisessa mediassa, koska tuollainen asia saattaa aiheuttaa ongelmia myöhemmin. Sosiaalinen media on tietenkin hyvä paikka pitää yhteyttä tuttaviin, mutta esimerkiksi kolariautojen sekä loukkaantuneiden kuvaaminen varmasti ylittää hyvän maun rajat.

Laki tietenkin sanoo jotain viranomaistyön haittaamisesta, mutta itse kyllä varmasti hiukan ihmettelisin, mikäli ihminen jakelee loukkaantuneiden tai kuolleiden kuvia Internetissä. On näet olemassa asioita, jotka oikeasti ovat kiellettyjä, eikä itsestäni ainakaan ole mukavaa, jos vakavasta asiasta tehdään pilaa. Tietenkin myös onnettomuuden uhrien omaisten tunteita pitää kunnioittaa, eikä heistä varmaan ole mukavaa saada tietää omaisen joutuneen onnettomuuteen ainakaan Facebookin kautta.

2. Hyvien tapojen sekä "nettiketin" tarkoitus

Kun puhutaan internetistä sekä ihmisten ja ajoneuvojen  kuvaamisesta, niin syy siihen, miksi esimerkiksi ihmistä ei saa koskaan kuvata on hyvin yksinkertainen. Jos joku henkilö päätyy Facebook-kuviin, niin silloin tuo Facebookin käyttäjä voidaan ehkä hyvinkin helposti jäljittää kyseisten kuvien perusteella. Mutta kun puhutaan Facebookin vaaroista, niin omasta mielestäni monet muut sosiaalisen median palvelut ovat vaarallisempia.

Rajoitetun julkaisupiirin palvelut ovat sikäli vaarallisia, että ne luovat valheellisen turvallisuuden tunteen. Jos henkilö jakaa tai julkaisee noissa palveluissa kuvia, niin hän saattaa mieltää ne turvallisemmiksi kuin Facebook on. Kuitenkin noissa palveluissa pätevät samat säännöt kuin Facebookissa, eli niissä voi kuka hyvänsä esiintyä minä hyvänsä. Ja tuolloin saattaa oikeasti salattavaa materiaalia päätyä asiattomille tahoille. Sosiaalisen hakkerin termi tarkoittaa henkilöä, joka kalastelee tietoja Internetistä esiintymällä väärällä identiteetillä.


3. Valokuvan saa ladattua myös Instagamista sekä Tinderistä.

Näet kuka nyt oikeasti Facebookissa mitään kiellettyä jakaisi. Mutta kuten tiedämme, niin Tinderin sekä Instagammin kaltaiset palvelut ovat hyvin muodikkaita, ja niiden avulla voidaan henkilön todellinen ystäväpiiri kartoittaa melko hyvin. Ja vaara piilee siinä, että joku alkaa noissa palveluissa esiintyä väärällä identiteetillä. Toki niitä mainostetaan paikkana, jossa jokainen voi viettää aikaa vain niiden kanssa, joita oikeasti pitää ystävinään.

Näin ei mitään häiritseviä "nörttejä" tule ystäväpiireihin, vaan siellä saa viettää aikaa vain niiden kanssa, joita todella haluaa tavata. Toki tuollaisen mainostekstin laatija on unohtanut sen, että valokuva voidaan kopioida myös noista palveluista. Ja tuollaisessa paikassa kuitenkin pätevät samat säännöt kuin Facebookissa. Eli kuka vain voi väittää olevansa kuka vain. Identiteettivarkaus on näet erittäin helppo tehdä. Ja pienessä piirissä saattaa käydä niin, että kukaan ei tuota henkilöä varoita, jos hän jakaa tietoja, mitä ei saisi jakaa.

Tarvitaan vain henkilön kasvokuva, nimi sekä syntymäaika, jolloin kaikki tiedot saadaan täytettyä. Ja sosiaaliturvatunnuksenn loppuosaa ei kukaan koskaan kysy. Tuon kuvan saa vaikka kadulla kamerakännykällä näppäämällä tai aktiivisen ikkunan copy pastella (alt+printscreen) ja kopioimalla sen ensin kuvankäsittelyohjelmaan, ja sitten  kuvan voi siitä kopioida aluerajaimella, ja leikkaamalla uuteen kuvaan. Sitten vain tekemään niitä valeprofiileja internetiin.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Water crystallization in low gravity and temperature can open new ways to model water.

"The Universe’s most abundant ice isn’t formless—it’s secretly laced with crystals. And that might change how we think about water, pla...