![]() |
Taiteilijan näkemys Stethacanthus althonensis-haista Kuva I |
Remora on kala, jonka päässä on myös imukuppi, joten itse olen sitä mieltä, että silinterihai ehkä oikeastaan remoran esi-isä, joka aivan kuten nykyinen versio kiinnittyi suurten vesieläinten joita eli tuolloin devoni- sekä kivihiilikauden vaihteessa valtamerissä siinä sitten tuo hai vapaamatkusti ympäri valtamerta, syöden noiden valtavien isäntiensä pudottamia ruuantähteitä, kuten nykyinen remora tekee. Tuo käyttäytyminen johtuu siitä, että nuo jättiläismäiset meripedot tarjoava tuolle pienelle noin 45 cm. pitkälle kalalle suojaa muita petoja vastaan.
![]() |
Remora kiinnittyneenä haihin Kuva II |
Nykyinen remora ratsastaa lähinnä kaskelotilla sekä muilla suurilla meripedoilla, kuten sen esi-isätkin tekivät uidessaan myöhäisen devonikauden merissä. Kuten tiedämme, niin remoralla ei ole uimarakkoa, ja tuota puutetta hiukan ihmetellään. Uimarakon puuttuminen aiheuttaa sen, että remoran on pysyttävä jatkuvasti liikkeellä, jotta ne eivät vajoaisi meren pohjaan. Uimarakon puuttuminen tekee tuosta kalasta kuitenkin erittäin ketterän, sekä sellaisen että se voi mennä hyvin syvälle, ilman että tuon kalan uimarakko hajoaa. Sen vuoksi itse olen sitä mieltä, että tuo ominaisuus voi aiheuttaa sen, että kyseiselle kalalle mieluisimpia isäntäeläimiä ovat jättimäiset valashait (kuva III), jotka uivat hyvin syvällä, ja kuten varmasti kaikki arvaavat, niin tuon eläimen elämästä tiedetään varsin vähän. Mutta tuossa kuvassa noita remoria näyttää olevan melko paljon sen ympärillä, joten tällainen iso eläin tietenkin tarjoaa hyvää turvaa muilta kaloilta. Kuvasta kolme näette myös tuon valtavan eläimen koon verrattuna sukeltajaan sen vieressä.
Se kuitenkin tiedetään että kyseinen hai saattaa kasvaa ainakin 15 metrin pituiseksi, ja jotkut merimiehet väittävät nähneensä jopa yli 30-metrisiä yksilöitä. Tuo hai syö ilmeisesti keijustoa sekä myös muita kaloja, joita se ehkä ottaa kiinni kuten sillivalas, joka syöksyy parven alta pintaan, ja syö kerralla kokonaisen silliparven. Syökö valashai sitten isompiakin eläimiä ei ole täysin varmaa. Sillä ei ole hetuloita, vaan kyseisen kalan suuosat muistuttavat monnin suuta, joten jos mietitään sitä, että monni on petokala, niin mikään ei estä myöskään valashaita syömästä isompia kaloja tai ehkä se on joidenkin salaperäisten katoamisten takana. Ja kun puhutaan tuollaisesta jättiläismäisestä kalasta syöksymässä silliparven kimppuun, niin se ei ehkä ehdi pysäyttää, jos joku uimari sattuu sen eteen, ja siinä saattaa ihminen mennää kyllä mukana.
![]() |
Valashai sekä remorat verrattuna sukeltajaan Kuva III |
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.