Kuva I |
Tunnettu asianajaja on jäänyt kiinni salakatselusta, eli hänen vuokraamansa huoneistoon oli asennettu valvontakamera, minkä kuvaa välitettiin asianajajan matkapuhelimeen. Tämä tapaus paljastui vain siksi, että tuo kamera oli asennettu kiinteästi valvottavaan tilaan, ja sen avulla varmasti on saatu hankittua tietoa, mikä kuuluu toisen ihmisen yksityiselämään. Oletteko muuten ajatelleet, että esimerkiksi poliisien tai muiden viranomaisten tietoja on voinut vuotaa asiattomille tahoille juuri tällaisissa tapauksissa, missä esimerkiksi peitetoimintaan hankittuun asuntoon on "unohtunut" salakuuntelu- tai muita valvontalaitteita. Mutta kuten olen tässä ennenkin kirjoittanut, niin vielä suuremman uhan ihmisten yksityisyydelle muodostavat pienet nanohelikopterit (Kuva I), joita myydään leluiksi muutamalla kymmenellä eurolla. Nuo helikopterit sopivat sinällään erittäin hyvin salakatseluun, koska niiden lentokmeran kuvan saa siirrettyä erittäin helposti tietokoneelle, vaikka niissä ei USB-liitintä olisikaan.
Riittää että henkilö ottaa kamerakännykällä kuvia tuon laitteen hallintakonsolin ruudusta, kun hän lennättää helikopteriaan esimerkiksi pihapiirissä. Ja toki hän voi laskea tuon välineen johonkin katon kulmalle, missä se voi katsoa suoraan ihmisten asuntoihin. Mutta toki kaupan on myös laitteita, joiden hallintakonsolissa on tuo USB-liitin, niin nuo kamerakuvat voidaan suoraan siirtää tietokoneelle, ja niitä voidaan tarkastella esimerkiksi Paintilla, mikä kuuluu Windowsin varusohjelmiin. Mutta jos henkilöllä on rahaa sekä teknistä lahjakkuutta, niin hän voi asentaa tuollaiseen nonohelikopteriin infrapunakameran sekä laser- sekä suuntamikrofonin mikrofonin, joilla voi sitten taloa tarkkailla melko tehokkaasti. Tuollaista laitetta käytetään usein nimenomaan luontoelokuvien kuvaamiseen.
Kuva II |
Nämä välineet ovat kohtalaisen kookkaita sekä hintansa puolesta hiukan kalliita, mutta rikollisilla varmasti on varaa niihin hiukan sijoittaakin, ja osaa niistä käytetään suoraan myös sotilaallisiin tehtäviin. Ne on myös varustettu GPS-laitteilla, ja ainakin sotilaallisissa sekä tiedusteluviranomaisten malleissa on dataohjain, eli niiden hallinta tapahtuu joko GSM-datan tai satelliitin välityksellä, ja ohjaaja voi tarkkailla välineensä liikkumista esimerkiksi Google-mapsin karttapohjalta ilman, että hänen pitää olla fyysisesti paikalla. Tiedusteluviranomaisten sekä poliisien rauhantilassa olevissa kaupungeissa käyttämät laitteet eivät usein ole varustettu satelliittiohjaimilla, vaan niitä hallitaan GSM-verkon kautta. Ja kai tuollaisen laitteen voi jokainen muukin ostaa, tai sitten niitä voi hiukan viritellä asentamalla siihen sellaisen ohjausyksikön, jollaisia käytetään mm. nettiin liitetyissä ohjattavissa valvontakameroissa.
Pelätyimpiä muunnelmia noista välineistä ovat niistä tehdyt salamurhavarusteet, joita epäillään olevan myös länsimaisten huumejengien käytössä. Kuten ennenkin olen kirjoittanut, niin nuo salamurhakäyttöön muunnetut nanohelikopterit eivät mitään kovin erikoisia ole. Niissä saattaa olla esimerkiksi runkoon kiinnitetyt sähkönallilla varustetut kiväärinpteruunat, jotka laukaistaan radiolaukaisimilla. Tai sitten niihin on kiinnitetty automaatti- tai pienikokoinen konepistooli, joka toimii siten, että kopterissa oleva vinssi vetää liipasinta taakse, kun kauko-ohjaimen nappia painetaan (Kuva II). Eli sama laite mikä laukaisee sähkönallit käyttää myös vinssejä, ja sen voi askarrella vaikkapa nikko-auton ohjaimesta. Toisin sanoen nämä välineet ovat erittäin vaarallisia väärissä käsissä, eli niistä pitää kyllä aina hiukan keskustella. Mutta vaikka laki sanoisi niistä mitä hyvänsä, niin rikollisia se ei ehkä kuitenkaan kiinnosta, ja muuttavathan he esimerkiksi esimerkiksi deaktivoituja aseita takaisin toimiviksi ja valmistavat huumeita sekä murhaavat ihmisiä, joten siksi heitä kutsutaan rikollisiksi, että nämä henkilöt rikkovat lakeja.
kimmonsivu.blogspot.fi
Comments
Post a Comment