Tässä hyvä esimerkki siitä, kuinka väärä tai liioitteleva otsikointi myy: potkut sai Obaman oikeusministeri
Trumpin antamia potkuja käsitellään otsikossa, kuin ne olisivat suuri asia. Sitten tekstissä lukeekin, että potkut saanut henkilö oli edellisen presidentin virkaansa nimittämä henkilö. Eli melkoinen ero on sillä, mitä otsikko kertoo, ja mitä todella on tapahtunut. Missään nimessä mikään suuri asia tällainen toiminta ei ole, ja kuitenkin tuo ministeri olisi saanut kohta lähteä.
Kun puhutaan tällaisesta otsikoinnista, niin totta kai sillä saadaan paljon lukijoita, joille ikään kuin kerrotaan, kuinka suuri tyranni tämä herra Trump sitten oikeastaan onkaan. Mutta tekstistä sitten ilmenee vähän muuta. Kuitenkin otsikko ei sinällään ole mitenkään harhaanjohtava sinällään, eli kyllä tuo oikeusministeri sitten erotettiin, mutta olisiko sitä voinut vähän pienemmällä otsikolla käsitellä.
Itselläni on joskus muuten käynyt mielessä, että onko lehdistöllä velvollisuutta korvata asiakkailleen lehti, jota on myyty esimerkiksi juuri harhaanjohtavalla tai liioittelevalla otsikolla, missä esimerkiksi selitetään, että jonkun ministeriön työntekijöiden Twitter-tilejä on lakkautettu väärinkäytösten takia, ja sitten tuosta jutusta voidaan lukea, että todellisuudessa tuon Twitter-tilin käyttäjä on ollut joku puistotyöntekijä, jolla ei mitään tarvetta kyseiseen ministeriön tiliin ollut.
Ja ehkä sitten tuo Twitter-tili oli jostain syystä asentunut kaikkiin kyseisen ministeriön puhelimiin, kun niitä on kloonattu. Eli otsikoinnista sai sellaisen käsityksen, että USA:n ministeriöt kieltävät sosiaalisen median käytön työntekijöitään, mutta kuitenkin kyseessä oli ministeriön nimissä olevien sosiaalisen median tilien lakkauttamisesta.
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/oikeusministeri-kieltaytyi-toteuttamasta-maahantulokieltoa-trump-antoi-kenkaa/6290952
kirjabloggaus.blogspot.fi
Comments
Post a Comment