![]() |
NOKIA 3310 "El Classico" Kuva I |
Windowsia ei ole oltu totuttu pitämään kännyköiden käyttöjärjestelmänä, joten se tietenkin aiheutti sen, että NOKIA:n myynti alkoi kangerrella. Mutta moni muukin asia sitten kangerteli tuon entisen maailman huippupuhelinten valmistajan strategioissa. Yksi niistä oli se, että yhtiö ikään kuin lähti soitellen sotaan kehittämään kallista elitistien puhelinta, eli tuotetta mistä sillä ei ollut vielä ollenkaan kokemuksia. Tuo puhelin piti sitten tietenkin muuttaa Windows-käyttöjärjestelmälle sopivaksi, mutta kuitenkaan tämä ei yksin johtanut NOKIA:n tuhoon, vaikka se silloin hylkäsi tuon kehutun Symbian OS:in, joka oli toiminut moitteetta tuon puhelinvalmistajan aikaisemmissa puhelimissa.
Mutta kuten kaikki muistamme, niin Symbian ei kelvannut luxus-puhelinten käyttöjärjestelmäksi. Kuitenkin tuo suuri yhtiö teki myös sellaisen virheen, että se hylkäsi valmiita tuotteita, joiden kehittämiseen oli käytetty ainakin miljoonia euroja, joista ei sitten tullut yhtiölle yhtään mitään tuottoa, ja samoin yhtiön markkinoinnissa tehtiin suuria virheitä, kuten se että kaikkia puhelimia sitten markkinoitiin välimalleina, ja seuraavana vuotena sitten tuli NOKIA:n mukaan parempi malli. Mutta nyt sitten tilanne korjaantuu, koska uusi NOKIA on varustettu Android-käyttöjärjestelmällä, ja sen valmistaja on kotimainen HMD, eli kyse on oikeastaan oikeudesta käyttää NOKIA:n nimeä tuotteessa eli tuotemerkkikaupasta, eikä siitä että NOKIA itse aloittaisi uudelleen matkapuhelinten valmistusta. Toivotaan että tuo tuote sitten on maineensa sekä merkkinsä veroinen, ja siitä tulee uusi veturi maamme high-tech teollisuudelle. Ja ehkä HMD tuo markkinoille uuden "El Classicon", kuten NOKIA 3310 (Kuva I) aikoinaan oli,
Näistä kaikista asioista olen kirjoittanut ennenkin, mutta lopullinen kuolinisku tuli sitten siinä, kun sijoittajille alettiin viestiä, että NOKIA alkoi laittaa "rukkasia naulaan". Eli se myi käytännössä kaiken tuotekehityksensä sekä toimitilansa, jolloin sijoittajat saivat signaalin, että yhtiö ei aio enää jatkaa. Näet ICT-ala on maailman innovatiivisin sekä hektisin työmaa, jossa ei koskaan saa jäädä "tuleen makaamaan". Tuolla alalla menestyvät vain sellaiset toimijat, jotka pystyvät dynaamisesti kehittämään tuotettaan siten. että siinä on jatkuvasti parannuksia. Mutta tuo ei vielä riitä siihen, että yhtiö voi saavuttaa kärkisijan kyseisellä alalla.
Sen pitää saada tuotteitaan kaupaksi suurille massoille, jotka sitten tuovat valtavia tuloja yhdessä, vaikka yksittäinen laite maksaa vajaa 150 euroa. Kuitenkin onnistunut strategia tähtää siihen, että noita halpoja puhelimia myydään miljoonille tai jopa miljardeille kuluttajille, jotka sitten tuovat kokonaisuutena valtavasti tuloja noiden lähinnä kaukoidässä päämajaansa pitävien elektroniikkayhtiöiden kassoihin.
Eli nuo yhtiöt laskevat niin, että jos ne saavat miljardista myydystä puhelimesta euron voittoa per puhelin, niin ne saavat miljardi euroa omalle tililleen. Toisaalta nuo yhtiöt eivät laske tuottoa sen mukaan, kuin miten monta asiakasta niillä on, vaan kuinka monta puhelinta ne saavat myytyä. Sen vuoksi Android on varustettu monilla pilviominaisuuksilla, joten sitä on mukava käyttää myös yhtiöiden puhelimena.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.