![]() |
Predator C STEALTH-UCAV Kuva I |
Mutta robottiaseiden käyttöä kritisoidaan siksi, että ne saattavat alentaa kynnystä ryhtyä ratkaisemaan kriisejä asevoimin, sekä siksi että ne ovat diktaattorien käsissä todella tappavia välineitä, joilla voidaan valvoa ihmisiä jatkuvasti, sekä ampua heitä ilman, että johtaja itse lähtee toimistostaan mihinkään. Joten ehkä myös Kim Jong Un on näistä välineistä kiinnostunut, ja toki hän ei ole ainoa maailman johtajista, joka mielellään näkisi armeijansa koostuvan roboteista, jotka tekevät aina mitä hän käskee.
Kun esimerkiksi Predatoreja kehitettiin, niin niiden päasialliseksi aseistukseksi valittiin Hellfire-ohjus, joka oli ennen osoittautunut tehokkaaksi panssarintorjunta-aseeksi. Jos tuollainen STEALTH-teknologiaa käyttävä UCAV pääsee lähelle vihollisen lentotukikohtaa, öljynjalostamoa tai mitä tahansa sotilaallista installaatiota, niin silloin se voi tehdä kammottavia vahinkoja noille laitteille tai koneille. Eli jos tuollainen laser-ohjattava panssarintorjunta-ase osuu öljynjalostamon krakkaustorniin, tai vaikka ohjushävittäjän ohjuksiin, niin ne voivat aiheuttaa todella vakavia ongelmia vastapuolen huollolle. Toki noita ohjuksia voidaan käyttää myös lentokoneita vastaan, ainakin jos ne ovat lentokentällä tankattavana.
Todellisuudessa UCAV voi olla oikeastaan vain tavallinen risteilyohjus, joka on varustettu aliohjuksilla, ja tämä ase voisi olla esimerkiksi tehtävää varten modifoitu Tomahawk-ohjus, jonka siipien alle on lisätty Maverick tai Hellfire-ohjuksia, joilla tämä väline voi tuhota toissijaisia kohteita, ennen kuin se syöksyy kohti varsinaista kohdettaan, mihin sitten käytetään sen varsinaista taistelukärkeä. Kun puhutaan esimerkiksi ristelyohjuksista, niin ne ovat oikeastaan tavallisia lentokoneita, joiden sisään on asennettu taistelukärki, ja nuo aseet voidaan tankata ilmassa kuten tavallisetkin lentokoneet tankataan. Tämän takia on ajateltu, että USAF:illa sekä Venäjän ilmavoimilla saattaa olla käytössään järjestelmä, jossa ristelyohjukset ikään kuin partioivat itsenäisesti, ja tankkaavat aika ajoin ilmatankkauskoneesta. Kun käsky tulee, niin nuo ohjukset kaartavat sitten iskuun kohti niille annettuja kohteita.
Jos tuollaisen itsenäisesti toimivan aseen moottoriin tulee vika, eli se esimerkiksi alkaa ylikuumentua, niin kyseinen ohjus sitten laskeutuu tukikohtaan normaalin laskutelineen varassa. Tuollaisten ohjusten ongelmana on tietenkin se, että niiden turbiini kuumenee todella paljon, jos ne joutuvat lentämään jopa satoja tai tuhansia tunteja. Toki tuollainen itsenäisesti partioivien UCAV-ohjusten ongelma on siinä, että jos joku hakkeri sitten saa ne käsiinsä tai ne lentävät matkustajakoneita päin, niin silloin seurauksena on katastrofi. Tällaiset miniatyrisoidut lentoaseet tulevat varmasti tulevaisuudessa aseyhtiöiden piirrustuspöydille. Ja voidaanhan nuo Predatoritkin sitten lentää ilmatankkauksen avulla operaatioalueelleen, jolloin koko operaatio voidaan hoitaa USA:sta käsin, ilman että nuo operaattorit edes poistuvat kotoaan, koska virtuaalityöpöytien avulla noita koneita voidaan etäohjata kaikkialta, missä on Internet-yhteys saatavilla.
ilmailukokeiluja.blogspot.com
ilmailukokeiluja.blogspot.com
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.