Skip to main content

Raskaasti aseistettujen robottien toiminnan arviointia

"Code 8" elokuvassa esiteltyjä kuvitteellisia
lainvalvontarobotteja. Tällaisia laitteita
kehitetään  jatkuvasti DARPA:n sekä
muiden toimijoiden toimesta
Kuva I

Muutamat dokumentin tekijät sekä suuri yleisö ovat koko Predator- sekä muiden robottiohjelmien ajan halunnut keskustella siitä, millä tavoin tämän kaltaisia laitteita voidaan käyttää ihmisten parhaaksi. Eli vaikka esimerkiksi robottien tuominen lainvalvontatehtäviin sekä taistelukentille varmasti herättää pelkoja, niin niiden etu ihmiseen nähden  on sama kuin noiden koneiden tuoma suurin uhka ihmiselle. Kun keskustellaan lainvalvojista sekä sotilaista, niin aina puhutaan ihmisestä, jolla on tunteet. DARPA sekä muu vastaavat toimijat kehittelevät jatkuvasti tällaisia välineitä, joilla voidaan ihmisiä korvata nimen omaan mekaanisissa mutta samalla vaativissa lainvalvonta- sekä sotilastehtävissä. Niiden kehittämisen jarruna ovat lähinnä voimanlaitteet sekä tietokoneohjelmat, joiden rajoitteisuus estää noiden robottien turvallisen toiminnan sellaisessa paikassa, missä ne eivät ole jatkuvassa datayhteydessä valvontakeskukseen.

Eli niissä voi hyökkäysohjelma "jumittaa" päälle, jolloin tilanne voi olla katastrofaalinen, jos robotti ei ehkä erota rosvoa lainvalvojista, jolloin se saattaa joko ampua omia tai sitten ojentaa aseensa rosvoille. Tekoälyn suunnittelijoiden pitää ennakoida tällainen tilanne, ja rakentaa ohjelmisto, millä robotti erottaa omat vihollisista, niin että se ei ojenna asettaan rosvolle eikä myöskään tulita jokaista vastaan tulevaa käsilaukkua kantavaa henkilöä. Tuollaisen ohjelmiston rakentaminen on hiukan työlästä, koska lainvalvontatehtävää suorittavien robottien pitää voida tehdä muutakin kuin tulittaa kaikkea millä ei ole IFF-tunnistimia, joten tuota ohjelmisto tehtäessä pitää ohjelmoijan ottaa huomioon miljardeja erilaisia muuttujia, ja siksi vakavasti otettavia "Robocopeja" tuskin tulee vielä vähään aikaan kadulle, vaan nuo androidit toimivat varmasti ensin ihmisten kontrollissa koko tehtävän ajan, ja niillä voi olla itsetuhomekanismi, jolla ne voidaan tuhota, jos niiden toiminnassa ilmenee ongelmia.

Mutta tullessaan hälytykseen kantaa poliisimies usein melko järeää automaattiasetta, jonka teho on erittäin suuri, ja esimerkiksi tullessaan aseistettua henkilöä koskevaan hälytykseen, saattaa poliisimies joutua toimimaan ainakin muutamia minuutteja yksin, ennen kuin hänen kollegansa tulevat paikalle. Ja jos tuollainen aseistettu henkilö joutuisi ehkä mahdollisesti tyhjällä kadulla sellaisen henkilön eteen, joka on häntä kiusannut esimerkiksi koulussa voi tilanne olla erittäin vakava, koska jos tuo entinen koulukiusaaja on kahdestaan häntä pidättämään tulleen poliisin tai sotilaan kanssa voi houkutus liialliseen voiman käyttöön olla todella suuri. Eli tuossa tilanteessa poliisimies tai sotilas joutuvat hetkeen, missä heillä on motiivi, sekä ikään kuin oikeus tappaa joku henkilö.

Vaikka he tietävät, että sisäinen tutkinta tulee tapauksen tutkimaan huolella, niin tuolloin pimeässä huoneessa tai muussa tilassa, saattaa tuollainen poliisi ajatella, että hän voi sitten valehdella nähneensä aseen epäillyn kädessä. Ja tuo tunneperäinen ratkaisu, missä poliisi käyttää kuolettavaa voimaa henkilöä kohtaan on saanut tietyt henkilöt pohtimaan mahdollisuutta siihen, että osa poliiseista korvattaisiin roboteilla. Jos tuollainen robotti saapuu paikalle, niin se ei ainakaan kovin paljoa suutu, mikäli sille aletaan huutaa hävyttömyyksiä. Toisaalta robotteihin voidaan käyttää aseita, jotka ovat ihmiselle vaarattomia, ja EMP-aseilla tuollainen villiintynyt lainvalvotarobotti saadaan talttumaan alta aikayksikön. Lainvalvojien ongelma on sama kuin esimerkiksi Irakissa sekä Afganistanissa valvontatehtäviä suorittaneiden ammattisotilaiden, eli vaikka kadulla olisi kuinka rauhallista, niin yllättäen saattaa tilanne muuttua aivan toiseksi, kuin mitä se oli tätä ennen.

Vaikka tilanne länsimaisella kadulla vaikuttaa tietenkin aivan erilaiselta kuin Kabulissa, mutta pohjimmiltaan tuolla Kabulissa sotilaat ovat valmiimpia kohtaamaan erityisesti rynnäkköaseilla tehtyä väkivaltaa, kuin länsimaisella poliisilla on, mutta kuitenkin tilanne on periaatteessa sama, jos poliisi tulee hälytykseen, ja joku alkaa siinä sitten ammuskella, jolloin kuolettavan voiman käyttö voi olla ainoa mahdollisuus. Jos tuota tehtävää hoitaa robotti, niin silloin sen ei tarvitse välittää omasta turvallisuudestaan, ja se hoitaa tehtävänsä todella tehokkaasti sekä kylmästi, mutta tuo asia ei kuitenkaan tee noista "peltimiehistä" yhtään sen turvallisempia kuin tavallisesta ihmisestä.

Näet jos joku hakkeri sitten kaappaa tuon robotin hallintaansa, niin tulokset voivat olla kammottavia, mutta niin ne ovat myös silloin, jos joku ihminen alkaa käydä kuumana tuossa tilanteessa. Tunteet tekevät meistä ihmisiä, ja ne ovat samalla myös tuhoavimpia asioita maailmassa, jos esimerkiksi joku raivohullu saa käsiinsä rynnäkköaseita, ja jos esimerkiksi joku poliisin työtovereista on ammuttu, niin silloin voivat tunteet nousta pintaan myös normaalilta partiopoliisilta, joka ehkä saattaa pitää tuota kollegaa kohti suunnattua väkivaltaa ikään kuin "oikeutuksena" jakaa kuolemantuomioita kaduilla.

Kuitenkin tuollainen robotti voidaan saattaa pois toiminnasta suuritehoisella EMP-aseella eli radiomaserilla, joka on ihmisille teoriassa täysin vaaraton, ellei jollakin satu olemaan sydämentahdistinta tai induktiokierukkaa korvassaan. Tällöin saattaa tuollainen laite aiheuttaa joko oikosulun tuohon elintärkeään apuvälineeseen tai syntyy niin kova ääni, että henkilön tärykalvo pamahtaa kappaleiksi. Eli tämän takia nuo EMP-aseet voivat näennäisestä vaarattomuudestaan huolimatta olla vaarallisia sekä yksittäisille ihmisille tai yhteisöille, jos ne kohdistetaan vaikkapa datalinkkiin, jolloin GSM-verkko katkeaa siltä kohdin.

EMP-ase voisi olla käyttökelpoinen väline tilanteessa, missä hiilikuiturunkoinen taistelurobotti ikään kuin riistäytyy valvojiensa käsistä.  Robottien käytöstä lainvalvojina esimerkiksi SWAT-ryhmissä, joiden tehtävät vastaavat tilannetta kriisialueella kuitenkin keskustellaan vakavasti, ja tuollaiset vaativat tehtävät ovat varmasti niitä, joissa ensin näemme noita robotteja, joista on kirjoitettu tuhansia kirjoja ja tehty miljoonia elokuvia. Alla on linkki lyhytelokuvaan "Code 8", jossa esiintyy lainvalvontarobotti, jollaisia saattaa tulevaisuudessa liikkua oikeasti kaduilla. Ja jos joku alkaa käyttää tuota robottia väärin, niin silloin saattaa tilanne muuttua todella vaaralliseksi, koska robotti on erittäin hyvä salamurhaaja, joka ei jätä tehtäväänsä kesken, ja tehtävän jälkeen sen muisti voidaan pyyhkiä välittömästi.

https://www.youtube.com/watch?v=DqO90q0WZ0M

hkimmo.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

Quantum breakthrough: stable quantum entanglement at room temperature.

"Researchers have achieved quantum coherence at room temperature by embedding a light-absorbing chromophore within a metal-organic framework. This breakthrough, facilitating the maintenance of a quantum system’s state without external interference, marks a significant advancement for quantum computing and sensing technologies". (ScitechDaily, Quantum Computing Breakthrough: Stable Qubits at Room Temperature) Japanese researchers created stable quantum entanglement at room temperature. The system used a light-absorbing chromophore along with a metal-organic framework. This thing is a great breakthrough in quantum technology. The room-temperature quantum computers are the new things, that make the next revolution in quantum computing. This technology may come to markets sooner than we even think. The quantum computer is the tool, that requires advanced operating- and support systems.  When the support system sees that the quantum entanglement starts to reach energy stability. I

The anomalies in gravity might cause dark energy.

"Physicists at UC Berkeley immobilized small clusters of cesium atoms (pink blobs) in a vertical vacuum chamber, then split each atom into a quantum state in which half of the atom was closer to a tungsten weight (shiny cylinder) than the other half (split spheres below the tungsten). (ScitechDaily, Beyond Gravity: UC Berkeley’s Quantum Leap in Dark Energy Research) By measuring the phase difference between the two halves of the atomic wave function, they were able to calculate the difference in the gravitational attraction between the two parts of the atom, which matched what is expected from Newtonian gravity. Credit: Cristian Panda/UC Berkeley" (ScitechDaily, Beyond Gravity: UC Berkeley’s Quantum Leap in Dark Energy Research) Researchers at Berkeley University created a model that can explain the missing energy of the universe. The idea is that the particles and their quantum fields are whisk-looking structures. Those structures form the superstrings that are extremely thi

Neon and time crystals can be the new tools for quantum computing.

"New research investigates the electron-on-solid-neon qubit, revealing that small bumps on solid neon surfaces create stable quantum states, enabling precise manipulation. This research, supported by multiple foundations, emphasizes the importance of optimizing qubit fabrication, moving us closer to practical quantum computing solutions." (ScitechDaily, Quantum Riddle Solved? How Solid Neon Qubits Could Change Computing Forever) Researchers created a superposition in solid neon. And those neon ions, where the system creates superposition in their surfaces.  Making it possible to manipulate those atoms. The atom-based qubit has one problem. Orbiting electrons cause turbulence in their quantum fields. The thing that can solve the problem is to use the quantum fields for the superposition.  If the system can position electrons at a certain point, it can make a small hill to the atom's surface. And the system can use that thing for making quantum superposition between the mos