Skip to main content

Tietokoneautomaation rooli taistelukentällä sekä normaalissa jokapäiväisessä tilanteessa


Nykyaikaiset asejärjestelmät perustuvat pitkälle kehitettyyn tietokoneen, tutkan sekä elektro-optisten sensorien yhteistoimintaan. Esimerkiksi PHALANX-CIWS järjestelmät suuntaavat tulituksensa tietokoneiden sekä tutkan ja erilaisten kaukoputkien avulla kohteeseensa. Näiden ohjusten torjuntaan käytettävien järjestelmien pieneneminen tekevät niistä kompakteja toimijoita myös taistelukentän muissa osissa kuin sotalaivoissa. Kun puhutaan uuden sukupolven ilmatorjuntajärjestelmistä, niin niillä pitää tietenkin voida ampua kaikkia mahdollisia kohteita, eikä vain lennokkeja tai lentokoneita.

Eli nykyiset ilmatorjuntavaunut tuhoavat myös kohti lentäviä ohjuksia sekä muita ajoneuvoja. Mutta nykyisellä liikkuvalla taistelukentällä saattaa vastassa olla useita erityyppisiä maaleja, jotka pitää tuhota muutamassa sekunnissa, ja aina pitää muistaa se, että kohde voi tulittaa myös takaisin. Tämän vuoksi on tärkeää, että kohti lentäviä panssarintorjuntaohjuksia sekä tykin ammuksia voidaan tuhota tehokkaasti. Ihminen ei tuollaisessa tilanteessa pysty stressin takia toimimaan rationaalisesti, ja silloin tietenkin menee helposti henki, ja oikeastaan taistelukentän stressi ei eroa mitenkään siitä stressisistä, mitä ihminen kokee esimerkiksi joutuessaan fyysisen hyökkäyksen tai hänelle läheinen ihminen kuolee yllättäen, joka tahallisen tai tahattoman väkivallan seurauksena.

Näin ollen tietokoneen ohjaama tulitus on ainoa mahdollisuus vastata tuleen niin, että kohteet saadaan eliminoitua tehokkaasti ja nopeasti, jos kohti ammutaan yllättäen vaikka panssarintorjunta-ammus. Tämän vuoksi tietokoneen tulee pystyä tuhoamaan kohti lentävät ohjukset autonomisesti, vaikka ajoneuvon miehistö ei niitä havaitse. Sen jälkeen ajoneuvon operaattori tekee päätöksen, jatkaako hän tuon kohteen tulittamista. Varsinkin YK:n tehtävissä tuollainen tilanne voi seurata, jos konfliktin osapuolista joku on tehnyt sotarikoksia. Ja he saattavat haluta tietenkin jatkaa konfliktia, koska silloin he voivat välttää syytteen esimerkiksi kansanmurhasta. Tämän takia on tärkeää, että ajoneuvo tai muu asejärjestelmä valikoi kohteensa niin, että sitä kohti suunnatut ammukset tuhotaan, koska syy tulitukseen voi olla myös vahingonlaukaus, eli esimerkiksi oma mies ei ehkä tunnista omien ajoneuvojen hahmoa, ja ehkä epätietoisuus aselevon pitävyydestä ovat "virittäneet" hänen liipasinsormensa vähän liian herkälle. Tai hänelle tärkeä ihminen on kuollut terrori-iskussa, ja tämä henkilö on lähtenyt rauhanturvaajien mukaan kostoretkelle.

Tällöin vaunun tekoäly tunnistaa kohti lentävän ohjuksen, ja siihen suunnataan mikroaaltoja, jotka saavat sen kuumenemaan, jotta räjähde räjähtäisi ennenaikaisesti, mutta loput päätökset toiminnasta tekee operaattori. Samoin kehittynyt tietoverkko jakaa tiedon hyökkäyksestä kaikille taistelukentän toimijoille tiedon hyökkäyksestä samanaikaisesti, ja tällöin esimerkiksi miesten biometriset tiedot voidaan tarkastaa, että onko tullut tappioita. Eli tulevaisuuden sotilat käyttävät "sport-ranneketta", jolla heidän elintoimintojaan seurataan, ja nämä aktiivisuusrannekkeet mittaavat myös heidän kiihtymystilaansa. Tuo taistelukentän järjestelmä perustuu siihen, että jokainen sen toimija jakaa tietoja spontaanisti keskenään, jotta taistelun johtajat sekä myös poliittiset päättäjät saisivat mahdollsimman oikeaa tietoa siitä, mitä kentällä oikeasti tapahtuu.

Samoin nämä laitteet voivat tietenkin toimia myös normaalissa poliisi- ja palokunnan työssä. Ja noilla rannekkeilla voidaan kerätä tietoja siitä, että voiko joku henkilö esimerkiksi ajaa raskasta ajoneuvoa. Eli tuo "älyranneke" mittaa sitä, että kiihtyykö henkilö ratissa, ja että onko hänellä ehkä piilevä sydänvika. Rattiraivo on näet erittäin tappava tila, ja siksi olisi hyvä, että varsinkin raskaiden ajoneuvojen ajamista dokumentoitoisiin myös siten, että kuljettajien vireystilaa tarkkilaitaisiin, ja jos hän on väsynyt, niin tuollainen rekka ilmoittaisi siitä viranomaisille. Samoin ajokortin pois ottaminen psykiatrisin perustein on rattiraivotapauksessa perusteltua yleisen turvallisuuden takia.Eli nuo samat järjestelmät, joilla ohjataan toimintaa taistelukentällä voivat toimia myös tavallisessa toimintaympäristössä.

Päätös tulenkäytöstä taistelukentällä tehdään periaatteessa samalla tavoin, kun se tehdään myös poliisityössä. Eli  ampuma-aseen käyttö vaikkapa Afganistanissa ei poikkea mitenkään tilanteesta, jossa joku henkilö avaa tulen kadulla, tai esimerkiksi rekkakuski ohjaa autonsa ihmisten keskelle. Toki Afganistanissa on muuten vaikeampi toimia, mutta AK-47 on saman tehoinen, jos sitä käyttää vaikka huumejengin jäsen, ja räjähtävä kaasu- tai bensiinirekka on varmasti yhtä vaarallinen kuin joku tienvarsipommi, paitsi että normaalilla kadulla tämä tuho tapahtuu yllättäen, ja poliisilla ei ehkä esimerkiksi ostoskeskuksessa ole rynnäkkökivääriä mukanaan.

Comments

Popular posts from this blog

Black holes cause a virtual redshift because gravitation stretches the wavelength near them.

At the beginning of this text is a film about the redshift of black holes. Gravitation stretches light, and that means gravitation fields are pulling waves longer. That thing is called the gravitational redshift. As you can see from the film, the black hole stretches radiation and distorts the redshift. Gravitational redshift, or virtual redshift, means that a black hole might seem to be at a longer distance than it is. The film shows the redshift of the star that orbits a supermassive black hole. But all other black holes interact the same way.  The event horizon is always constant. At that point, the black hole's escaping velocity is the same as the speed of light. So every black hole interacts basically in the same way. And it's possible to apply that model to all black holes irrespective of their size.  Is gravitation the thing that forms dark energy? That thing seems somehow strange. But when photons and other particles are traveling through the ball that forms the visible

The shape of the brain means more than neuro connectivity.

Well, we might say that the brain is in its entirety. Another thing is that all things in the brain have some kind of purpose. The shape of the brain and, especially, the folding of the brain shell are extremely important things. Those folds are expanding the brain's surface areas. And the brain shell has a primary role in the thinking process. The surface area of the brain determines how large the cerebral cortex is. And in a large cerebral cortex, there are a large number of neurons. But as I just wrote, the brain is in its entirety. "Researchers have discovered that the shape of a person’s brain significantly impacts thought, feeling, and behavior, overturning the prevailing emphasis on complex neuronal connectivity. Utilizing MRI scans and the principle of eigenmodes, they found that brain function is closely linked to its geometric properties, much like how the shape of a musical instrument determines its sound, offering new avenues for exploring brain function and diseas

New nanomaterial is 4 times harder than steel. And, at the same time 5 times lighter than steel.

 New nanomaterial is 4 times harder than steel. And, at the same time 5 times lighter than steel.  The new material is the hollow glass fiber with DNA molecules inside that structure. Or as you see from the image. The glass fibers are on both sides of the DNA.  DNA molecule is the thing, that involves the genetic code of the cells. Genetically engineered cells can make DNA, and those molecules can used as the nanomaterial's structures. DNA manipulation makes it possible to create new types of extremely strong materials. And those materials are stronger than steel and lighter than it. DNA molecules can act as nano-size springs.  And in some visions, genetically engineered cyborg cells like cyborg macrophages can make extremely long DNA molecules. And then they can just use those molecules as spears that can pierce wanted cells. Or those cyborg cells can also dumb targeted cells full of the DNA that terminates them immediately.  The DNA and nanotube combinations can also act as DNA-b